MITO ZA POŠTENO SUĐENJE

'Maleša nema nigdje, a Širić je rado viđen na utakmicama reprezentacije'

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
'Maleša nema nigdje, a Širić je rado viđen na utakmicama reprezentacije'
21.03.2014.
u 14:00
Nepravomoćna presuda Željku Širiću i Neveneu Šprajceru biti će objavljena u utorak.
Pogledaj originalni članak

- U ovom slučaju radi se o sistemskoj korupciji jer pojedine osobe koriste svoj autoritet i moć, a svemu tome pogoduju i anomalije sustava. Ova vrsta korupcije je izuzetno opasna jer ugrožava sve temelje na kojima počiva Republika Hrvatska, s čime se u konačnici ugrožavaju i svi građani. U ovom postupku, konkretne žrtve su bili Hrvoje Maleš i Dražen Mejašić, koji su u ovom postupku svjedočili. Maleš je otišao s dobro plaćenog posla da bi bio u Hajduku, a onda ga je Željko Širić traženjem mita, zapravo tražio da počini kazneno djelo. Maleša je osoba koja ima stvarnu moć u hrvatskom nogometu nazivala cinkerom i drukerom, te je uz to ustvrdila da ne bi nikada napravila to što je Maleš napravio. A što je to Maleš napravio? Obratio se instituciji hrvatske države. Hrvoja Maleša danas nema nigdje, a Željko Širić je usprkos ovom postupku još uvijek rado viđen gost na utakmicama hrvatske reprezentacije. Uz to Širić je, uvjeren u svoju nedodirljivost, djelo za koje se tereti počinio i nakon što je hrvatski nogomet potresla afera Offside, u kojoj je donesena pravomoćna presuda zbog korupcije u nogometu - kazao je među ostalim Tonći Petković, zamjenik ravnatelja USKOK-a u završnoj riječi na suđenju Željku Širiću i Nevenu Šprajceru.

Njih se dvojicu tereti za primanje, odnosno davanje mita za tzv. pošteno suđenje, a tužitelj je analizirajući dokazni postupak, ustvrdio kako smatra da su navodi optužnice dokazani. Zatražio je da sud sve navedeno uzme u obzir kada bude odlučivao o kazni, a tražio je i da se Širiću i Šprajceru izrekne mjera zabrane obavljanja zvanja u trajanju od 10 godina.

Branitelji Širića i Šprajcera, zatražili su da se njih dvojica oslobode krivnje, jer obrane smatraju da USKOK nije dokazao navode iz optužnice. Ivo Farčić, jedan od Širićevih branitelja kazao je tako da je USKOK pogrešno pozicionirao Širića kao odgovornu osobu unutar HNS, jer je on samo bio na čelu Komisije za izbor sudaca, što je jedno od tijela unutar HNS-a. Nadalje, Farčić je istaknuo i da Širića za primanje 30.000 eura mita tereti samo Maleš, a Širićeva obrana tijekom postupka isticala je da Širić mito ne bi primio da ga Maleš na to, kako su kazali, nije potaknuo.

Sličan stav zauzeo je i Mijo Golub, branitelj Nevena Šprajcera, koji smatra da se dokazi u odnosu na njegovog klijenta temelje isključivo na iskazu Dražena Maješića, koji obrana smatra netočnim i iskonstruiranim.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac presudu će objaviti u utorak u 10 sati.

>>'Sve što mi se stavlja na teret konstrukcije su Hrvoja Maleša'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LE
LeonardS
12:48 23.03.2014.

Meni ovo prelazi u komediju, po jednom se non stop pljuje a drugom čak dozvole da bude aktivan u klubu, pa gdje je tu zakon, Mislim da je jedino mjerilo ako osude Širića onda bi trebalo cijelu sudačku organizaciju jer smatram da je tehnički ne izvodivo da jedan čovjek i to koji nije na terenu može toliko utjecati na utakmicu