EKSKLUZIVNO Večernjak u obitelji Grgona, čija je najmlađa članica uoči Uskrsa došla iz bolnice nakon 25 dana kome

Magdalena popravlja svijet

Foto: Foto: Antonio Bronić
Magdalena popravlja svijet
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
26.03.2008.
u 19:59
Pogledaj originalni članak

Četverogodišnja Magdalena Grgona, koja je ležala u komi dvadeset pet dana, na odjelu intenzivne njege na Rebru, vratila se prije Uskrsa kući. Virus gripe tipa A i visoka temperatura, koja je povremeno prelazila četrdeset stupnjeva, prouzročili su  stanje kome.

Borba s temperaturom
Sve je počelo 22. siječnja kada se mala Magdalena vratila sa zimovanja u Sloveniji, na koje je otišla s vrtićkom grupom.
Čim je Magdalena izašla iz autobusa, majka je primijetila da nešto nije uredu.
– Inače vesela i razigrana, Magdalena je samo  šutjela pa sam, kad smo došle kući, morala nazvati baku Josipu da iz nje izvuče riječ. Tužila se da je umorna – priča mama Vesna.

Sljedećeg jutra djevojčica se probudila u vrućici.
– Temperatura je prelazila četrdeset stupnjeva, pa smo otišli pedijatrici. Doktorica joj je izvadila krv i rekla da je riječ o gripi, da nikakvi lijekovi nisu potrebni te da je najvažnije snižavati joj temperaturu – tumači Vesna.
Tri dana, kaže mama, borili su se da lupocetom i tuširanjem snize Magdaleni temperaturu.

– Suprug Jadranko i ja zvali smo Klaićevu bolnicu te im objašnjavali da temperatura na pada. Rekli su nam da joj dajemo antipiretike i da je tuširamo. Sve je bilo uzalud – objašnjava potresena baka Josipa.
Tog popodneva, priča baka, Magdalena je rekla da je umorna i jednostavno izgubila svijest.

Hitno su otišli na Rebro gdje je djevojčica odmah primljena na pedijatrijski odjel intenzivne njege.
– Bila sam u šoku, ali staložena. Nisam plakala. Jednostavno se cijelo moje biće slilo u jednu točku, usredotočilo na moju djevojčicu. Sve što sam željela i o čemu sam mislila bilo je daleko od tuge. Razmišljala sam kako joj pomoći – kaže mama Vesna.

Treptaj oka
Ništa se nije događalo 25 dana. Magdalena je “spavala”, a kraj njezina kreveta danonoćno su bdjele majka i baka Josipa. Postupno buđenje “stupnjeva svijesti” počelo je 21. veljače.

– Bili su to samo treptaji očima, osjećaj da me gleda, refleksni pokreti. Liječnici su nam govorili da testovi pokazuju da je još u komi – prisjeća se Vesna.
Magdalena se probudila 26. veljače dok je uz njezino uzglavlje sjedila baka.
– Otvorila je oči i ja sam je nešto upitala, a ona mi je kratko odgovorila “ja”. Pozvala sam liječnike koji su u nevjerici gledali “malo čudo”– priča baka.

Sljedeća tri dana Magdalena je, kaže mama Vesna, sve više govorila, ali nije vidjela sve do 4. ožujka.
– Dogodilo se to u trenu, čas prije je govorila da ne vidi čarobnjaka iz slikovnice, a onda je uzbuđeno vikala da me vidi – kaže baka.
Svaki dan nakon toga Magdaleni je bivalo sve bolje, pa su je liječnici s malim odstupanjima u EEG nalazu otpustili kući.

– Sada je dobro, ali je pred njom dug i neizvjestan oporavak. Centar za motoriku je oštećen, pa 8. travnja idemo u Krapinske toplice na rehabilitaciju – priča mama.
Književnica Sanja Mikulić poslala joj je knjigu “Magdalena popravlja svijet”. Obožava tu priču, jer misli da je o njoj.

– Kad odrastem, popravljat ću svijet, ali ne mogu sama. Pomozite mi, ima mjesta za sve. Što čekate! – pročitala nam je majka Magdaleninu omiljenu rečenicu iz knjige.

Pogledajte na vecernji.hr