Susjedska pomoć

Mađarski ledolomci stigli u Vukovar, razbijat će led na Dunavu

Foto: Branimir Bradarić/VLM
ledolomci (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
ledolomci (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
ledolomci (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
ledolomci (1)
11.02.2012.
u 17:37
Ledolomci u razbijanje leda uvijek idu u paru kako bi jedan drugoga mogao izvući ili pomoći ukoliko se ukaže potreba.
Pogledaj originalni članak

Kako je i dogovoreno na prošlotjednom sastanku danas su u Hrvatsku stigla dva mađarska ledolomca koji će slijedećih dana biti angažirani na razbijanju leda na Dunavu.

Ledolomci su pristali kod Vukovara odakle će svakoga dana, po potrebi, odlaziti na kritična mjesta na Dunavu i lomiti sante leda spriječavajući njihovo slaganje i moguće štete. Kako smo doznali ovi mađarski ledomolmci su izgrađeni 60-ih godina prošloga stoljeća i to poslije velike poplave 1956. godine kada su za razbijanje leda na Dunavu Mađari koristili eksploziv, a bila je angažirana i vojska koja je minobacačkim i avionskim bombama gađala korito Dunava.

Inače, svi mađarski ledolomci više od 20 godina bili su privezani u luci Baja s obzirom da nije bilo potrebe za njihovim angažiranjem. Ledolomci u razbijanje leda uvijek idu u paru kako bi jedan drugoga mogao izvući ili pomoći ukoliko se ukaže potreba. Tako su i u Vukovar pristali ledolomci različitih vrsta. Jedan od njih je veći i ima ugrađeno klatno pomoću čijih vibracija lomi led. Drugi je manji i bez klatna ali svejedno moćan.

Kažu kako oba imaju iznimno snažne motore kao i čeličnu oplatu broda debelu i više od tri centimetra. Koliko su moćni na vodi moći će se vidjeti već sutra kada će krenuti u akciju uništavanja leda na kritičnim mjestima i to kod mostova, daljske krivine i plićaka kod Apatina.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GC
gasovi_celog_fudbalskog_tima
22:37 11.02.2012.

Srpsko, inače kvalitetnije novinarstvo, u ovoj romantično-ledenoj avanturi nalazi sasvim drugačije atribute o kojima \"novinari\" večernjeg lista ne pišu: \"Angažovanje ledolomaca košta tri miliona dinara dnevno\", - današnji blic.

MA
marras85
23:42 11.02.2012.

U neka davna vremena bili smo Pojam za Madjare a sad nismo u stanju sami Razbiti Led na Dunavu, Savi i Dravi.

EM
emac
23:59 11.02.2012.

bila je angažirana i vojska koja je minobacačkim i avionskim bombama gađala korito Dunava, korito su gađali, zanimljivo...