KAMION NA VAGI Vozač Vladimir Burušić ogorčen postupkom na mađarskoj carini

Mađarski carinici iznuđuju novac od vozača kamiona

Foto: Foto: Hassan Haidar Diab
Mađarski carinici iznuđuju novac od vozača kamiona
14.09.2008.
u 18:09
Pogledaj originalni članak

Vladimir Burušić, nekad pripadnik Tigrova, a danas vozač kamiona, na graničnom prijelazu Goričan-Letenye donio je “krivu odluku”: - Nisam pristao na nepostojeći prekršaj, pa mi Mađari već 12 dana drže kamion.

To što nam rade mađarski carinici je iznuđivanje. Čak i ako ste potpuno ispravni, a ne doturite im novac, pustit će vas da na praznoj granici čekate po 5, 6 sati u kamionu. A carinik će sjediti u svojoj kućici i gledati TV. Ako se požalite, slijedi vrijeđanje i još koji sat čekanja više - objašnjava Vladimir i priznaje kako je do 1. rujna, baš kao i mnogi njegovi kolege, pristajao na takve ucjene.

Kazne i 10.000 eura
- Do 1. rujna su nas za nepostojeće prekršaje “kažnajvali” sa po par stotina kuna, pa smo radije platili. No, donijeli su nove zakone i kazne su se popele od 1300 do 10.000 eura. Ja putujem svaki tjedan i, kad bih samo triput pristao na takvu „kaznu“, završio bih na prosjačkom štapu! – kaže Vladimir i objašnjava posljednji “prekršaj”:

- Na vaganju kamiona, što je normalna carinska procedura kojom se utvrđuje je li vozilo pretovareno zbog oštećivanja cesta, vagar mi je rekao da sam u pretovaru. No, na vagarskom listu se opterećenje po osovinama nije poklapalo s ukupnim opterećenjem, tj. razlika je čak tri tone. Odbio sam potpisati zapisnik i tražio novo vaganje. Vagar je to odbio i rekao da je za eventualno drugo vaganje zadužena carina.

Kamion mora mirovati
- Na carini su me pustili da čekam tri sata, a potom rekli da oni s vaganjem nemaju ništa i da sam to trebao riješiti s Mađarskim vagama, te mi uručili rješenje o prekršaju sa 9300 kuna kazne. Odbio sam potpisati i rješenje i zapisnik o vaganju, jer znam da vaganje nije ispravno, a oni su postali uobičajeno bezobrazni.

Vratili su mi osobnu kako bih mogao preći u Hrvatsku, a kamion zadržali - priča Vladimir, koji je odmah obavijestio naše Veleposlanstvo u Mađarskoj. Iz Veleposlanstva su mu nakon konzultacija s mađarskom carinom javili da je vaganje bilo po zakonu i regularno.

- Vaganje se svugdje provodi tako da kamion miruje na vagi, a ne kao kod Mađara da prelazite kamionom preko vage sa 5, 6 km na sat. Zbog toga i razlika od zbroja vaganja po osovinama - objašnjava Vladimir odlučan da se novo vaganje obavi baš na mađarskoj granici, gdje je ostao kamion koji vozi: - Želim dokazati da nas neregularno kažnjavaju i da iznuđuju novac od nas na nepošten način - ogorčen je Vladimir.

Pogledajte na vecernji.hr