Eko katastrofa

Mađari tvrde da se toksini nisu izlili u Dunav, RH povećava kontrolu

Foto: AFP
ribe umiru, dunav, mađarska, otrovni mulj (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
mulj, mađarska (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
mulj, mađarska (1)
07.10.2010.
u 20:07
Ako nešto što sadrži teške metale i radioaktivno je, a izlilo se u velikoj količini od milijun kubika, kako je moguće to sanirati tako učinkovito da ne dođe baš do nikakvog zagađenja - poručuje Toni VIdan iz Zelene akcije.
Pogledaj originalni članak

Stručni tim Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije danas je započeo pojačani monitoring Dunava kod Batine zbog ekološke katastrofe koja se dogodila u ponedjeljak u zapadnom dijelu Mađarske, sjeverozapadno od jezera Balaton, obavijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Uzimaju se prvi pojačani uzorci vode iz Dunava, a nastavit će se svaki dan idućih tjedan dana, te nakon toga ovisno o procjeni i daljnjem razvoju situacije.

Iz regionalnog Ureda za katastrofe Republike Mađarske izvijestili su Državnu upravu za zaštitu i spašavanje kako se i dalje radi na sanaciji sedam naselja zahvaćenim onečišćenjem. Intenzivno se radi i na rijeci Rabi i potoku Marcel, a s ciljem spriječavanja onečišćenja vodotoka nizvodno prema Dunavu sipa se gips u vodu kako bi se smanjila pH vrijednost. U Marcelu je kako se saznaje s mađarske strane onečišćenje veće nego se očekivalo, pa se stanovništvo poziva da ne lovi i ne jede ribu iz vode.

>>Večernji list u mađarskim selima pogođeni otrovnim valom: Mulj ubio četvero i opekao 120 ljudi


Mađari tvrde da u Dunav nije isteklo onečišćenje
- Najnovije vijesti od službenih mađarskih organa govore da u Dunav nije isteklo nikakvo onečišćenje, niti teških metala niti povećane lužnosti. Ako Mađari rade efikasne akcije oko neutralizacije i sakupljanja onda neće završiti ta masa kao opasna tvar. Mi smo preventivno organizirali stalno dežurstvo u Batini. Monitoring je pojačan, dvaput dnevno se uzimaju uzorci. Zasada nema nikakvih dokaza da bi se bilo što moglo dogoditi - rekao je u četvrtak navečer za HTV-ov Dnevnik 3 Željko Makvić, glavni državni vodopravni inspektor, te dodao:  

Vodopravni inspektor: Ako analiza nešto pokaže jasno da će javnost znati
- Ako analiza vode iz Dunava bilo šta pokaže, a zasad nijedna nije ništa pokazala, naravno da će se tada javno objaviti da nešto nije u redu. Takvih podataka nema pa sada nema ni potrebe uzbuniti ljude. Jedino pozivam vukovarski vodovod da ne koriste vodu iz pritoka ovih dana, nego samo podzemne vode.

Zelena akcija: Nemoguće je da se u potpunosti sanira zagađenost
U istoj emisiji svoje mišljenje dao je i Toni Vidan iz Zelene akcije:
- Na žalost ne iznenađuje me da službene institucije govore da nema opasnosti i da nema zagađanje. Bojim se da je već pravilo da službene institucije pokušavaju minorizirati opasnost. Nije mi jasno ako nešto što sadrži teške metale i radioaktivno je, a izlilo se u velikoj količini od milijun kubika, kako je moguće to sanirati tako učinkovito da ne dođe baš do nikakvog zagađenja.

Pronađene prve uginule ribe
Kako doznajemo, danas je tijekom dana u rijeku Rabu ubačeno više od 120 tona gipsa i octene kiseline kako bi se sanirale posljedice eko- katastrofe. Prema podacima s mađarske strane kod ušća Rabe u Dunav pronađene su i prve uginule ribe, a pH vrijednost vode popela se na 9,1.

Stručnjaci također upozoravaju kako se zagađenje ukoliko dođe Dunavom u Hrvatsku neće moći vidjeti prostim okom, te kako bi moglo potrajati tri do četiri dana.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje obaviještena je od strane Monitoring and Information centra EU Mehanizma za suradnju u civilnoj zaštiti kako mađarske vlasti drže situaciju pod kontrolom te kako za sada nisu zatražili međunarodnu pomoć.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

Avatar Baroudeur
Baroudeur
10:22 08.10.2010.

Sigurno je da su ti toxisini baš zaustavili na rubu Dunava. A vi spavajte!!! Isto je to tako bilo sa onom nuklearnom centralom u Ukrajini. Radijacia se zausavila kako su svojevremeno Francuzi govorili baš na njihovoj granici!

KA
karocagre
00:52 08.10.2010.

Ma kakvi, nije se izlilo. VIDI KOJE KRASNE RIBICE. A one što prežive, imat će najmanje dvije glave...

KA
karocagre
00:55 08.10.2010.

KURČULA, nema nam druge nego čekati da nas srbija počne spašavati. Baš vam hvala. Neobično ste ljubazni susjedi i toliko ste dragi da ne znam od koga mi se više kosa na glavi ježi - od ovih ribetina ili vaše DOBROTE...