prvih 100 dana

M. Monti je najvažniji muškarac u Europi, ali je u sjeni A. Merkel

Foto: AFP/Pixsell
M. Monti je najvažniji muškarac u Europi, ali je u sjeni A. Merkel
22.02.2012.
u 18:30
Mario Monti uspio je uvjeriti Talijane da ih na reforme ne prisiljava EU, već dramatična situacija za koju su sami krivi.
Pogledaj originalni članak

Tehnokratski talijanski premijer Mario Monti (68) najmoćniji je muškarac Europe, ocijenio je američki magazin Time. Monti je na čelu talijanske vade točno 100 dana, a u tom kratkom roku profesor ekonomije počeo je provoditi reforme koje već daju prve pozitivne rezultate. Financijska su se tržišta stabilizirala, a Italija pokazuje znakove oporavka. Najvažniji europski muškarac Monti i dalje je u sjeni najmoćnije žene svijeta, njemačke kancelarke Angele Merkel, koja talijanskom kolegi vjeruje više od svog prvog europskog partnera, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Prije svih važnih odluka u EU Merkel se uvijek prvo konzultira s Montijem.

Gotovo istovremeno kad i Mario Monti, drugi tehnokrat Lucas Papademos preuzeo je vlast u Grčkoj s istom zadaćom – zaustaviti klizanje zemlje prema bankrotu. Obojica su trebala učiniti ono što profesionalni političari nisu uspjeli: obuzdati dug i gospodarsku krizu te obnoviti povjerenje.

Monti je u tome puno uspješniji od Papademosa iz nekoliko razloga: Monti je svoj kabinet sastavio od apolitičnih stručnjaka i, za razliku od Papademosa, nije opterećen strančarenjima. Nad Montijevom glavom ne vise novi izbori kao u Grčkoj – on ima slobodne ruke za reforme sve do proljeća 2013. godine.

Monti je Talijane uspio uvjeriti da ih “na reforme ne prisiljava Europa, već dramatična gospodarska i financijska situacija u koju su se sami doveli”. Simpatije je osvojio i borbom protiv utaje poreza – uputio je Monti financijske policajce i provodi racije u mondenim skijalištima poput Cortine d’Ampezzo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar bakunjin
bakunjin
18:48 22.02.2012.

Da nije tragično, bilo bi smješno. Bolje je oči očistiti u vodi nego u vatri, al\' bit će prije ovo drugo.

OB
-obrisani-
20:04 22.02.2012.

Talijani,štrik preko grane i riješite se Montija,kao nekad Mussolinija.Nije Monti ništa bolji,A tako bi i drugi trebali sa svojim Montijima.

Avatar Jana
Jana
09:55 23.02.2012.

22.02.2012. u 20:04h Rokko je napisao/la: Talijani,štrik preko grane i riješite se Montija,kao nekad Mussolinija.Nije Monti ništa bolji,A tako bi i drugi trebali sa svojim Montijima ----------------------------------------------------------------------------- E moj Rokko kada političari nisu u stanju izvesti zemlju iz krize onda je i te kako dobro došla tehnička vlada. Na štrik preko grane treba staviti one političare nesposobnjakoviće koji su zemlju doveli u takvu situaciju.