BIZARNOST

M. Melčić – zagrebački Robin Hood ili inatljivac prema šefu Holdinga Čoviću

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
M. Melčić – zagrebački Robin Hood ili inatljivac prema šefu Holdinga Čoviću
13.02.2010.
u 16:36
Direktora Čistoće istraživali jer je građanima slao manje račune, koji priznaje da odvoz smeća naplaćuje po upola manjoj cijeni i da je svoju tvrtku oštetio za gotovo 400.000 kn
Pogledaj originalni članak

Direktora Čistoće Marka Melčića, koji s ponosom ističe da je “bandićevac”, Ivo Čović već dugo pokušava smijeniti. Stoga mu je prije nekoliko mjeseci poslao internu kontrolu nadajući se da će iščeprkati bilo što vrijedno otkaza. Na Čovićevu žalost, “ulov” je bio relativno slab – kontrolori su utvrdili samo jednu nepravilnost.

“Možemo si to priuštiti”

Melčić je oštetio Čistoću za nešto manje od 400.000 kuna, ali ne u nas uobičajenim metodama, poput namještanja natječaja, “peglanja” službene kartice ili preplaćivanja poslova, već tako što je građanima naplaćivao manje nego što je trebao!

– U nekim dijelovima Sesveta, Brezovice i Novog Zagreba Čistoća lani od ožujka građanima šalje manje račune. Naime, iako Čistoća tamo dva puta tjedno odvozi smeće, Melčić im šalje račune koji odgovaraju tarifi jednog odvoza u tjednu – kaže Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga. Melčić priznaje da namjerno ne naplaćuje punu cijenu i da je svojoj tvrtki nanio znatnu financijsku štetu.

– U nekim dijelovima Sesveta i Botinca lani u ožujku pojačali smo tempo odvoza smeća na dva puta tjedno, a račune šaljemo kao da još uvijek odvozimo jednom tjedno. Time smo dosad izgubili nešto manje od 400 tisuća kuna, ali mi si to možemo priuštiti jer Čistoća posluje s velikom dobiti – rekao je Melčić. Odluku ne misli mijenjati.

Ne boji se šefa Holdinga

– Naša zadaća nije trka za što većim profitom, nego pružanje što kvalitetnije komunalne usluge. Stoga ću i ubuduće, kada u nekim naseljima budemo pojačali tempo odvoza smeća, tamošnjim kućanstvima slati račune kao da se ništa nije promijenilo – poručuje Melčić. Ta nesvakidašnja bizarnost izravna je posljedica borbe između gradonačelnika Milana Bandića i SDP-a za prevlast u Holdingu. U vrhu Holdinga smatraju da Melčić nije inspiriran likom Robina Hooda, već da je i to bio dio predizborne igre Milana Bandića koji je i na taj način “kupovao” birače.

– To su obična podmetanja. Pakiraju mi jer sam bandićevac. Uostalom, odluku sam donio ja, a ne Bandić. Neće mene smjenjivati ni kontrola ni Ivo Čović – poručio je direktor Čistoće.

Umjesto natječajem, zapošljava po “osjećaju”

Svojim egzotičnim vođenjem posla Melčić je već nekoliko puta punio novinske stupce. Tako je Večernji u prosincu objavio priču kako direktor Čistoće ne raspisuje natječaje, nego ljude u Čistoći zapošljava po vlastitu nahođenju.

– Stvar ide puno brže kada sam odlučim koga ću uzeti. Pa valjda ja najbolje znam tko je dobar kandidat za neku poziciju i tko mi najviše odgovara – glasilo je tada njegovo objašnjenje zapošljavanja četvero radnika u Čistoću. Za svog pomoćnika imenovao je Miodraga Lažetića, a za voditeljicu naplate Sanju Kumpar. Iako je Lažetić član uprave tvrtke Ethanol-Vukovar čiji je vlasnik Melčić, a Sanja Kumpar vrlo bliska suradnica Milana Bandića, direktor Čistoće u tome ne vidi ništa sporno. Posao, kaže, nisu dobili preko veze, već zbog svoje stručnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

WI
witchie
18:50 13.02.2010.

Lijepo je to što ne krade i što ne opterečuje građane, ali nije pošteno prema građanima iz drugih dijelova grada. Time stavlja građane u neravnopravan položaj što je za svaku osudu!!! Ako već ima toliki profit, neka svima građanima smanji cijenu, ali neka bude prema svima ravnopravno!

Avatar Ivica6
Ivica6
23:45 13.02.2010.

Sve bi službe morale povremeno \"oprostiti\" vrijednost koje usluge jer i one zakidaju nas! Npr., Elektra bi trebala davati popuste na mjesečni račun svaki puta kada nas ostavi bez struje! Komunikacijske tvrtke kada nemamo \"signala\" ili \"vezu\". Skidam kapu, Melčiću. Samo, nađi školovane ljude da zakonski pokriju tvoje postupke! Ovako, poslati će te u pritvor, pa pustiti, a za to vrijeme postaviti drugoga - onoga koji njima odgovara.

MI
misterija
17:22 13.02.2010.

Odgovarajuci naslov clanka. MELCIC, ZAGREBACKI ROBIN HOOD!