eyesee

Lutke u Benettonovim trgovinama 'špijuniraju' kupce

Foto: AFP/PIXSELL
Lutke u Benettonovim trgovinama 'špijuniraju' kupce
20.11.2012.
u 16:55
Tehnologiju koja se dosad koristila za identifikaciju kriminalaca na zračnim lukama počele su koristiti i neke trgovine
Pogledaj originalni članak

Poznati proizvođači odjeće, među kojima je i talijanski Benetton, počeli su koristiti bioničke izložbene lutke kako bi "špijunirali" kupce, piše Bloomberg. Lutke naziva EyeSee proizvodi talijanska tvrtka Almax, a jedan primjerak stoji 4000 eura. Ova se tehnologija dosad koristila za identifikaciju kriminalaca u zračnim lukama, no u trgovinama odjećom dobila je novu svrhu – prilagoditi iskustvo kupnje željama mušterija.

Talijanske lutke izvana izgledaju baš poput uobičajenih, ali iza "očiju" imaju skrivene kamere koje podatke prenose posebnom softveru za prepoznavanje lica, poput onih koje koristi policija. Kamera bilježi dob, spol i rasu prolaznika. Lutka je predstavljena prošlog prosinca te se trenutačno koristi u tri europske zemlje i SAD-u. U Benettonu nisu htjeli otkriti na kojim mjestima koriste EyeSee, a ni glavni izvršni direktor Almaxa Max Catanese nije rječit po pitanju svojih klijenata. Poznato je tek da pet tvrtki koristi nekoliko desetaka lutki, a naručeno ih je još nekoliko. Ove lutke pokazuju koliko su vlasnici trgovina odjećom spremni uložiti u personalizaciju i prilagodbu kupcima.

– Svaki softver koji pomaže u profiliranju ljudi bez otkrivanja identiteta je fantastičan. To bi stvarno moglo unaprijediti iskustvo kupnje i odabiru proizvoda, te pomoći markama da bolje razumiju svoje kupce - kaže Uché Okonkwo, izvršni direktor konzultantske tvrtke Luxe Corp.

Na koji način ovakvo praćenje kupaca može pomoći u prodaji? Jedna je trgovina uvela liniju dječjih proizvoda nakon što su pomoću lutke utvrdili kako im djeca tijekom sredine poslijepodneva čine više od pola prometa. Druga je trgovina otkrila da je trećina posjetitelja koji nakon 16 sati u trgovinu dolaze kroz jedan od ulaza azijskog podrijetla, nakon čega su na tom ulazu postavili zaposlenika koji govori kineski.

>> Benetton priznao da je uvrijedio papu i vjernike

 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SI
sinaj
17:05 21.11.2012.

Pa tko normalan uopće još kupuje u trgovinama tih izrabljivača?!

OB
-obrisani-
18:14 20.11.2012.

Veliki Brat