Argentina bankrotirala

Lovrinčević o bankrotu država: Hrvatsku će od stečaja sada štititi Bruxelles

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Lovrinčević o bankrotu država: Hrvatsku će od stečaja sada štititi Bruxelles
01.08.2014.
u 19:35
"Ritam laži" - 
Naša vlada ispunjava obveze da izbjegne paniku, a dugove prebacuje
Pogledaj originalni članak

Unutar EU ne proglašava se de iure bankrot jer su problemi pod pokroviteljstvom Bruxellesa. Jedino što su se do sada rješavali problemi za zemlje eurozone pa za one izvan nje trebalo bi naći ad hoc rješenje, kaže Željko Lovrinčević, analitičar na Ekonomskom institutu.

Argentina je proglasila bankrot, može li se takvo što dogoditi i našoj zemlji?

Tamošnja situacija se drugačije tretira nego u Europi, gdje zemlje u načelu ne bankrotiraju, nego dobivaju aranžman od EU kroz financijsku pomoć, ali uz određene uvjete kao što je primjerice potrebno otpuštanje radnika, brža privatizacija...

Ali zemlje koje su bile u problemu unutar EU, na neki način su mogle to nazvati bankrotom?

To su de facto bankroti, ali nema de iure bankrota. Jer je situacija pod pokroviteljstvom Bruxellesa. Jedino je do sada bila situacija da su sve zemlje koje su bile u problemima bile unutar eurozone i zato je pitanje kako bi pomoć izgledala za zemlje izvan zone. Jer kada se pomagalo zemljama unutar eurozone, tada je EU zapravo spašavao sebe.

Da li bi bili voljni intervenirati i za zemlje izvan eurozone i kako?

Mehanizam intervencija za takve situacije ne postoji, nego samo za zemlje eurozone, pa bi se moralo ići na ad hoc rješenje. Vjerojatno bi dvije do tri zemlje dale neki aranžman za Hrvatsku, uz određene uvjete.

Ti uvjeti bili bi rezanje, koji se kod nas nikako ne mogu provesti, što se vidi i na ovom rebalansu?

U uobičajenoj smo situaciji, u kojoj će se plaćati sve obveze kako se ne bi stvarala panika, a što stigne na naplatu, prebacit će se na sljedeću godinu. To je “ritam laži”. Sada je najavljeno i novo zaduženja na jesen.

Zapravo, kupuje se vrijeme, a obećanja prema EK nećemo ostvariti...

Uvjete nećemo ostvariti pa će nam se onda dati novi ciljevi koje moramo ispuniti. A činjenica je da stojimo na mjestu, pa će nam deficit opet biti na razinama od pet do šest posto BDP-a. To potvrđuju i podaci za šest mjeseci u kojem je PDV podbacio 1,5 milijardu kuna, a plan je bio višak od milijarde. Već samo na toj stavci nedostaje 2,5 milijarde kuna. Dugove akumuliramo, dok se ne dogodi rast kamatnih stopa na tržištima, a to će se dogoditi već sljedeće godine.

>>Već viđeno – Argentina opet pred bankrotom jer nema 1,53 milijarde dolara

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

Avatar Django
Django
19:52 01.08.2014.

Moj dedek je ovak govoril - ak kupleraju ne ide posel, ne menjaju se tapete nego dame.

MA
MahnitiTapir
20:19 01.08.2014.

I šta, to je to?! Zato smo ulazili u EU?! Da nas ima tko štiti od bankrota? Hrvatska bi izašla iz krize onog trenutka kad bi kompletna državna uprava počinila kolektivno samubojstvo. Gospodarstvo bi procvjetalo jer bi porez spao na 2-3%.

DU
Deleted user
19:41 01.08.2014.

privatizacija je kao pomoć državi. a kada se sve privatizira ... dugovi ostanu...što je onda lijek? Ropstvo?