Loto ludilo u Italiji: Od vlade traže da zaplijeni jackpot

Foto: import
Loto ludilo u Italiji: Od vlade traže da zaplijeni jackpot
22.10.2008.
u 17:41
Pogledaj originalni članak

Talijanska udruga za zaštitu potrošača Codacons zatražila je od državnih institucija da se zaplijeni ukupan iznos uplaćen u superlotu, zgoditak koji je veći od 95 milijuna eura. Ni u utorak navečer nitko nije pogodio “šesticu” na talijanskom Superenalottu, kada je nagrada iznosila gotovo 95 milijuna eura, pa će jackpot za sutrašnje izvlačenje iznositi gotovo sto milijuna eura.

Najveća nagrada
To će biti najveća nagrada na igrama na sreću u cijelome svijetu, veća i od onih koje se mogu dobiti na američkim lutrijama Powerball i Mega Millions, na kojima jackpot ne prelazi iznos od 62 milijuna eura. Europska igra Euromillions ima nagradu od 28 milijuna eura. “Rekordna nagrada koju je dostigao Superenalotto izaziva groznicu igranja u cijeloj Italiji.

Ima slučajeva da talijanski građani uplaćuju cijelu svoju ušteđevinu pa se čak i zadužuju i prodaju stanove u nadi da će osvojiti nagradu”, objasnio je predsjednik udruge Codacons Carlo Rienzi. Codacons je zatražio zaštitu svih građana kako se ne bi pretvorili u kockarske ovisnike.

Ovisnost se širi
Za izvlačenje u utorak odigrano je ukupno 133 milijuna kombinacija, što je oko 21 posto od 622 milijuna ukupno mogućih kombinacija. Tek kada bi se odigrale sve te kombinacije, čovjek bi mogao biti siguran da će pogoditi svih šest brojeva. Talijanska loto groznica proširilia se i na susjedne zemlje.

Sreću ne pokušavaju samo Talijani nego i Hrvati, uplatama u Trstu, kao i Francuzi, koji uplaćuju Superenalotto u Ventimiglii. Codacons je svoj zahtjev uputio tužiteljstvu u Rimu, zatim talijanskom ministarstvu ekonomije, državnoj agenciji za monopol i ustanovi Sisal, koja organizira igru Superenalotta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr