USS Indianapolis

Lokacija olupine broda koji je nosio dijelove za atomsku bombu je tajna

Lokacija olupine broda koji je nosio dijelove za atomsku bombu je tajna
26.08.2017.
u 07:20
Tek nedavno objavljena je informacija o mogućoj lokaciji s broda koji je krstaricu vidio nekoliko sati prije potonuća
Pogledaj originalni članak

Konačno je pronađena olupina USS Indianapolisa, broda u kojem je američka mornarica pretrpjela najveći ljudski gubitak na nekom plovilu. Velika krstarica povukla je na dno 879 mornara i časnika. Od 1196 ljudi na palubama Indianapolisa preživjelo je tek 317, a danas su živa samo 22. Kao da je sudbina upetljala svoje prste. USS Indianapolis sasvim je slučajno izbjegao katastrofu Pearl Harboura sudjelujući u vojnim vježbama tek nekoliko stotina kilometara dalje.

Potonuo za 12 minuta

U ratu je krstarica igrala važnu ulogu i u bitkama poput Iwo Jime, no puno je važnija bila njezina tek kasnije objelodanjena misija – iz San Francisca na Marijanske je otoke odnijela dijelove atomske bombe. No bit će to i Indianapolisova posljednja misija jer na putu prema Filipinima čekala ga je kobna noć 30. srpnja 1945. godine. Uočila ga je posada podmornice I-58 kojom je zapovijedao Mochitsura Hashimoto. Dovoljna su bila dva torpeda da zapale brod koji je na dno potonuo za samo 12 minuta.

Torpediranje je preživjelo 900 članova posade, no to je za njih bio tek početak patnji. Plutajući na ostacima broda, gladni i žedni, danju su patili od vrućih zraka sunca i gledali kako im poginule kolege razdiru morski psi. Uslijedili su napadi morskih pasa i na žive članove posade, čineći katastrofu USS Indianapolisa najvećim napadom tih vodenih predatora u povijesti. Pomoć nije stizala zbog bizarnog razloga – iako su američki obavještajci dobili pozive upomoć, procijenili su kako se radi o japanskoj zamci. Tek tri i pol dana kasnije preživjeli su opaženi iz aviona. Osim stotina poginulih, žalost je bila još i veća jer Indianapolis je bio ponos američke mornarice. Javnost je bila zgranuta ne vjerujući da je moguće izgubiti takav brod tako blizu kraju rata.

Snimaju video za javnost

Njegov zapovjednik kontraadmiral Charles B. McVay III. dospio je i pred vojni sud, to je jedini takav slučaj u povijesti američkih vojnih snaga. Optužen je da nije pokušao izbjeći japanska torpeda te da nije na vrijeme dao zapovijed da se brod napusti. Osuđen je po prvoj točki. Nije mogao sprati ljagu iako je i japanski zapovjednik podmornice potvrdio kako su na Indianapolis nabasali slučajno.

Na kraju je McVay počinio samoubojstvo, a posmrtno ga je svake sumnje oslobodio predsjednik Bill Clinton 2000. Pravedno jer mornarica je znala da ima japanskih podmornica u blizini, a o tome McVayja nije obavijestila. K tome, kasnije se uspostavilo i kako je jedan od časnika do kojeg je došao poziv upomoć bio – pijan. Tek je nedavno objelodanjena informacija o lokaciji USS Indianapolisa s broda koji je krstaricu vidio samo nekoliko sati prije njezina potonuća. No posadi istraživačkog broda Petrel osnivača Microsofta Paula Allena ostao je ipak ogroman posao češljanja nekih tisuću četvornih kilometara na dubini od pet i pol tisuća metara. Lokacija neće biti objavljena, mornarica će je tretirati kao ratno grobište. Javnost će nekadašnji ponos američke mornarice moći razgledati putem videa koji će snimiti posada Petrela koji nastavlja istraživanje lokacije.  

  

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GV
golub Vaso
07:28 26.08.2017.

o ovom nisu snimili film?