SUĐENJE General vrlo živopisno tri sata iznosio obranu

Ljubo Ćesić Rojs: Bio sam treći čovjek u državi

12.02.2009.
u 19:01
Pogledaj originalni članak

ZAGREB – Hvala dragom Bogu da je ova golgota od devet godina gotova. Hvala Bogu i da je nađen ubojica Ivane Hodak jer me Lazo Pajić (zamjenik državnog odvjetnika, op.a.) zvao i rekao da su mi napravili premetačinu zato što se ja povezujem s tim ubojstvom. Ja sam dragovoljac Domovinskog rata, od 1989. sam u HDZ-u. I još sam, ali u onom Tuđmanovom HDZ-u.

Bio sam na južnom bojištu, no to vam je zapravo šifra za drugu stranu granice (BiH, op. a.) gdje sam radio povjerljive stvari. Bio sam čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana i ministra Šuška, a čak bih se usudio reći da sam nakon njih dvojice bio treći čovjek u državi – rekao je u svojoj obrani general Ljubo Ćesić Rojs kojemu se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju te zloporabe položaja i ovlasti.

Vrlo živopisno, okružen hrpom dokumenata, Ćesić je tri sata naširoko pričao o svemu i svačemu. Objašnjavao je kako je 66. pukovnija osnovana kao ortačka zajednica 1992. te da je kasnije postala pukovnijom. Objasnio je da je na zamolbu predsjednika Tuđmana strojeve prebacio u Hrvatsku te da je njegova bojna gradila ceste po Hrvatskoj. Kazao je da je želio riješiti status pripadnika bojne, pa su svi bili prijavljeni na adresi Sarajevska bb u Zagrebu (vojarna Croatia, op. a) kako bi mogli dobiti hrvatske dokumente.

– Vrijednost objavljenih radova je 820 milijuna kuna, a ništa od toga nije plaćeno. Pa naravno da sam im nabavljao plastične čaše. Zar su trebali piti iz mora? Mene tu terete za troškove od 2,3 milijuna kuna, a troškovi su bili 116 milijuna. A nitko ne pita za one milijune koji su isparili. Da je meni dati vlast samo tjedan dana, sve bih ja to zatvorio – kazao je Ćesić.U petak je objava presude.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr