OSOBA TJEDNA

Ljerka Krajinović: Svima pokazala građansku hrabrost

Foto: import
Ljerka Krajinović: Svima pokazala građansku hrabrost
09.05.2008.
u 20:58
Pogledaj originalni članak

Simbol borbe protiv korupcije u hrvatskom zdravstvu još uvijek nisu, nažalost, mjerodavne institucije ili Ministarstvo zdravstva sa svojim “bijelim telefonom” nego jedna žena – Riječanka Ljerka Krajnović, nekad poznata po svojim rukometnim uspjesima, a danas po tome što se usudila prijaviti doktora koji je tražio novac za prekorednu operaciju srca njezina oca. I to ne bilo kojeg liječnika, nego “nedodirljivog” , vrsnog kardiokirurga dr. Ognjena Šimića iz riječkog KBC-a, kojega i njegovi kolege liječnici, ne umanjujući mu stručne kvalitete i “zlatne ruke”, drže bahatom veličinom, toliko da je na suđenju koje je počelo ovoga tjedna čak nazvan  “faraonom”.

Tog i takvog liječnika Ljerka ne samo da je prijavila nego je otišla i korak dalje, pristala je biti USKOK-ovom pouzdanicom i sudjelovati u akciji osiguranja dokaza – ozvučena mu predati omotnicu s označenim novčanicama koje su kasnije pronađene, a kirurg uhićen. Motivirala ju je, ne krije, očeva teška bolest koja je za Šimića bila tek još jedan slučaj koji može čekati.

Za razliku od drugih koji su “zviždali”, pa loše prošli, ili mnogih koji se nisu htjeli hvatati “ćorava posla” zbog straha od mogućih sankcija, Ljerka Krajnović svoj je naum – da do kraja razotkrije korumpiranog doktora o kojem se i po bolnici i u gradu pričalo da ga treba “podmazati” – ostvarila. I dočekala sudski postupak u kojem, upravo zahvaljujući svom potezu, ona i njezin otac neće biti jedini koji će progovoriti o davanju novca. Ljerka je ohrabrila one koji nikad nisu vjerovali da bi takvo što učinili pa su prijavili dr. Šimića i pridonijeli otkrivanju cijelog niza slučajeva mita od 1998. godine do uhićenja u kolovozu 2006. godine. 

Već prvih dana suđenja više je svjedoka, kolega liječnika, potvrdilo da su čuli o novcu koj Šimić uzima za preskakanje na listi čekanja, koju je, pak, iz razumljivih razloga, sam vodio. Saslušani su i prvi svjedoci, koji su ga izravno teretili da su dali, a on uz kimanje glave uzeo, novac za operaciju člana obitelji.

Takvih će se u sudnici pred temeljitom sutkinjom Ikom Šarić izredati još – prema optužnici riječ je o 18 slučajeva davanja mita vrijednih 200 tisuća kuna. Posebna je točka optužnice pranje novca, jer su tužitelji uvjereni da su Šimićeve nekretnine i bankovni računi za više od dva milijuna kuna “teži” od njegovih prihoda.

Kako god bilo, jer rasprava je tek na početku, a dr. Šimić aktivno sudjelujući u njoj opovrgava da je ikad i od koga uzeo novac i uporno tvrdi da mu je sve namješteno, Ljerka Krajnović ostat će zapamćena kao heroina antikorupcijske afere u zdravstvu koja se izdvojila iz mase svih nas koji šutimo o tome.

Pogledajte na vecernji.hr