Lijekovi sve češći 'krivci' za prometne nesreće

Foto: Foto: Damir Špehar
Lijekovi sve češći 'krivci' za prometne nesreće
28.10.2008.
u 16:30
Pogledaj originalni članak

Prema policijskim podacima u lanjskih 61.020 prometnih nesreća što su se dogodile u Hrvatskoj, u 25 slučajeva za volanom su sjedili vozači koji su uzimali lijekove čiji sastav utječe na vozačke sposobnosti. Premda ljekarnici tvrde kako je ova brojka osjetno veća jer čak petina lijekova što su trenutačno u optjecaju mogu utjecati na vozačeve duševne i tjelesne sposobnosti.

Upozorenje ljekarnika
Stoga će se upravo danas, na obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni o tome razgovarati s građanima kako bi se podrobnije upoznali s utjecajima lijekova na njihove vozačke sposobnosti. Ravnateljica bjelovarske ljekarne mr. Željka Ferenčak upozorava kako neka istraživanja pokazuju da čak 80 posto vozača ne zna učinke lijekova koje uzimaju jer, za razliku od drugih europskih zemalja zakonske obveze o isticanju upozorenja vezanih uz sigurnost u prometu na vanjskom pakovanju lijekova u nas - nema.

Taj se problem pokušao riješiti prijašnjim Zakonom o sigurnosti prometa koji je predviđao sastavljanje liste lijekova koji utječu na smanjenje vozačkih sposobnosti, što nikada nije učinjeno. Novi zakon, pak, predviđa tek kaznene odrebe za vozače koji upotrebljavaju takve lijekove koji sami snose odgovornost.

Opasan i “plivadon”
Premda je uvriježeno mišljenje kako su najveća opasnost za vozače lijekovi za smirenje, ljekarnici upozoravaju i na opasnost prekomjernog uzimanja nekih “uobičajenih” lijekova poput “plivadona” i “caffetina” koji se mogu dobiti bez recepta. Na to redovito upozoravamo pacijente, ali je pitanje koliko se pridržavaju naših uputa. Pokraj toga, razni dodaci prehrani koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji također sadrže tvari koje mogu utjecati na vozače, ali na pakiranjima nema nikakvih upozorenja, što je još jedna presedan - dodaje Ž. Ferenčak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr