Poduzetništvo u zdravstvu

Liječnici: Nećemo odustati od privatne prakse

Foto: \'Marko Lukunić/PIXSELL\'
\'unutrasnja.....zagreb.....12.05.2009. vlada - pregovori sa sindikatima / ministar darko milinovic sa stapicem glumi pusaca Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Foto: 'draganiv'
'Zagreb....Gradska...290506 Primarijus Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske lijecnicke komore snimila: Ivana Draganic'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
'28.01.2010., Zagreb, Hrvatska - Hrvatski Sabor u kojem je odrzano predavanje o raku maternice u sklopu tjedna prevencije raka vrata maternice. Andrija Hebrang, Ratko Matijevic i Magdalena Grce. Photo
Foto: ' '
'za unutrasnju......300308.....sibenik sibenik...bolnica....ministar....zdravstva.....milinovic...darko snimio hrvoje jelavic'
VL
Autor
Diana Glavina
09.02.2010.
u 20:13
Liječnici se nezadovoljni najavom ministra Milinovića da će 1200 državnih liječnika ostati bez dopusnica za privatne klinike. - Država je uložila mnogo u specijaliste, no bijeg u privatne ustanove je prirodan, kaže Hebrang.
Pogledaj originalni članak

Oko 1200 državnih liječnika, dakle, svi koji izvan bolničkog radnog vremena rade u privatnim praksama, ostaju bez dopusnica za rad u privatnom zdravstvenom sektoru.

– O tome sam pismeno obavijestio ravnatelje bolnica. Liječnicima koji rade i privatno ravnatelji moraju povući odobrenja za privatni rad, no njihov privatni angažman ne prestaje isti čas.

Prema Zakonu o radu, a ovisno o duljini radnog staža, svatko od njih može privatno raditi još dva ili tri mjeseca. A do 1. svibnja donijet ćemo precizne kriterije, kojih danas nema, o tome koji državni liječnik smije, a koji ne, dobiti odobrenje za rad u privatnoj praksi izvan redovnog radnog vremena – ističe ministar zdravstva Darko Milinović. Osobno bih vrlo rado potpuno odvojio privatno od javnog sektora zdravstva.

Prvo norma u bolnici
– Ali, ako dopustimo miješanje, onda se moraju znati točna pravila jer se trenutačno radi o sivoj, neuređenoj zoni. Smatram da šefovi odjela, klinika i ravnatelji ne bi smjeli raditi privatno jer oni moraju kontrolirati rad u bolnici. Također, odobrenje za privatni rad mora ovisiti i o tome je li, na primjer, kirurg obavio dovoljan broj operacija u svojoj bolnici. Ili, ako su na radiologiji neke bolnice duge liste čekanja za, recimo, CT, zašto bi se tim liječnicima omogućilo da rade privatno? Pa neka prvo organiziraju rad u svojoj bolnici – obrazlaže Milinović, ali dodaje i to da nema ništa protiv da se liječnicima koji budu imali pravo na privatni rad omogući da iznajme operacijsku dvoranu u bolnici. Ističe da sustav privatnog i javnoga treba urediti tako da bude na korist i liječnicima i pacijentima te da se eliminiraju zloporabe preusmjeravanja pacijenata iz bolnice u privatnu praksu.

Milinović nije opterećen činjenicom da su se u proteklih 15 godina liječnici već četiri puta morali prilagođavati novim uvjetima za rad u privatnoj praksi.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo drži da bi razdvojeni sustav bio najbolji, ali se ipak neće za to založiti jer bi, kaže, bolnice izgubile određeni broj stručnjaka.

– Usto, i liječnicima treba omogućiti da privatnim pacijentima nešto dodatno zarade jer znamo kakve su plaće specijalista. Siguran sam da bi svaki liječnik svoje slobodno vrijeme radije proveo sa svojom obitelji nego u dodatnom poslu. Ali, nužna je stroga kontrola radi sprečavanja malverzacija. Liječnik ne smije u 12 sati napustiti svoje radno mjesto da bi otišao u privatnu praksu. Liste čekanja postoje, ali izravno upućivanje pacijenta na privatnu uslugu nije etično – zaključuje dr. Minigo.

Andrija Hebrang nema ništa protiv svojevrsne Milinovićeve revizije u području koje je upravo on otvorio sredinom devedesetih.

– No, sigurno je da će svaka korekcija izazvati nezadovoljstvo na nekoj strani ili u nekoj grupaciji liječnika i zato, zapravo, nema dobrog rješenja. Slažem se da miješanje privatnoga i državnog nije najbolje, a bilo bi idealno da svi privatnici imaju ugovor s HZZO-om, što nije moguće jer je preskupo. Država je u specijaliste uložila jako puno novca, ali je bijeg državnih liječnika u privatne ustanove prirodan. Ali, iznimno je važno da hitni slučajevi u bolnicu ulaze odmah, bez čekanja – drži Hebrang i dodaje da u Hrvatskoj dopunsko zdravstveno osiguranje još uvijek nije, kao u Europi, tržišna kategorija.

Preslabo plaćeni
Dr. Mirando Mrsić ističe da nijedan od dosadašnjih modela miješanja privatnoga i javnoga nije bio potpuno jasan i otvoren te se zalaže za razdvajanje dvaju sustava.

– Jer, da bismo došli do objektivnih kriterija o tome tko radi puno, dovoljno ili malo u bolnici ili koliki je broj usluga potreban hrvatskim građanima, nužna je prije svega akreditacija i kategorizacija bolnica. I potom se mogu utvrditi kriteriji tko ima pravo na privatnu praksu. Liste čekanja ne mogu biti kriterij. Istina je da je materijalni status liječnika nizak jer se puno novca troši na hladni pogon. Imamo previše bolnica koje su preskupe da bi se takvo stanje održalo – kaže Mrsić.

– Pravila i uvjete rada izvan bolnice treba preciznije odrediti baš zato da bi se smanjila sumnja u nelegalne i neetične postupke koji se prije svega tiču preusmjeravanja pacijenata – kaže ravnatelj KB "Sestre milosrdnice" prof. Krešimir Rotim.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

OB
-obrisani-
21:49 09.02.2010.

@@@@@@@@@@@@@@ ahahahaha daj ga gle na prvoj slici,to me podsjetilo na 6 razred osnovne kad sam odgovarao geografiju i držao olovku u ustima tako,i dođe meni profesor šta glumiš tuklauna,prvo odgovaraj završi školu a onda puši ili nemoj ovaj je valjda još školskoj klupi u mozgu

DA
damafilija
21:49 09.02.2010.

Pa neka idu, ali neka ostave sve što su koristili u državnim tvrtkama. svejedno i ovako moramo ići na preglede nprivatno, ali sada ćemo moći birati. Do sada nas prisiljavaju da idemo kod istih, ali da plaćamo papreno ne dobijemo račun a ponekad traže zdravstvenu iskaznicu te vjerojatno naplate i od HZZO-a i od nas. Malo im je uzimati 20000 mjesečno, nego vode kojekakve dežure dok privatno rade često koristeći opremu koju smo im mi platili.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
21:45 09.02.2010.

@matan91 nisi potpuno u pravu, električar iz HEP-a ne može nakon posla raditi posao koji radi u HEP-u, tj. raditi na električnoj mreži VN,NN do priključnog ormarića, kao što ni vodoinstalater ne radi na vodovima do vodomjera; također ni suci popodne ne rade kao odvjetnici ni građevinski inspektori ne rade projekte ni, kako je netko ranije napisao, policajci ne rade kao zaštitari, ma koliko svaki od navedenih bio stručan u svom poslu