Usporedba

Lideri Hrvatske i BiH imaju triput veće plaće od srpskih

12.08.2017.
u 15:35
Plaće najviših dužnosnika u Hrvatskoj nešto su niže od slovenskih, a na istoj razini s plaćama članova predsjedništva BiH
Pogledaj originalni članak

U Srbiji se ovih dana u dijelu javnosti povela rasprava o plaćama predsjednika i premijerke te države. Tako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić mjesečno zaradi oko 1100 eura, a mjesečna neto plaća srbijanske premijerke Ane Brnabić je 872 eura.

Na vrhu u regiji

U usporedbi sa susjednim zemljama, srbijanski najviši državni dužnosnici imaju najniže plaće.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima trostruko veću plaću od svoga srbijanskog kolege – oko 3000 eura, a u istom su odnosu plaće hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanske premijerke Brnabić jer Plenković mjesečno zaradi oko 2600 eura.

plaće

Hrvatska je po visini primanja najviših dužnosnika pri vrhu u regiji, samo Slovenci plaćaju više svog predsjednika i premijera, ali ta razlika u odnosu na Hrvatsku nije velika. Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar mjesečno zarade oko 3500 eura. Uz bok plaćama hrvatskih političara su političari u Bosni i Hercegovini, koja ipak nije toliko ekonomski jaka kao Hrvatska. Tako tri člana predsjedništva BiH mjesečno dobiju svaki po 2500 eura. Mjesečna plaća predsjednika Vijeća ministara BiH, što je funkcija jednaka predsjedniku Vlade, iznosi oko 2300 eura. U Crnoj Gori predsjednik mjesečno prima neto plaću od 2400 eura, a premijer oko 200 eura manje. U Makedoniji su predsjednička i premijerska plaća otprilike na razini srbijanskih, ali ipak nešto veće i iznose 1400 eura za predsjednika države i 1300 eura za predsjednika Vlade.

Od drugih članica EU, a koje su po razvijenosti usporedive s Hrvatskom, najzanimljiviji je podatak o plaćama rumunjskog predsjednika i premijera koji mjesečno zarade oko 1400 eura neto.

Puno veće plaće od njih imaju, primjerice, poljska premijerka i mađarski premijer – 3800, odnosno oko 5000 eura.

Što se tiče drugih državnika u Europi i svijetu, njemačka kancelarka Angela Merkel ima mjesečnu plaću oko 18.300 eura, a američki predsjednik Donald Trump mjesečno prima oko 29.000 eura. Ruski predsjednik Vladimir Putin ima mjesečnu plaću od 10-ak tisuća eura. Nizozemski premijer Mark Rutte mjesečno za svoj rad primi oko 13.000 eura, a francuski predsjednik Emmanuel Macron oko 15.000 eura. Toliko iznosi i mjesečna plaća britanske premijerke Therese May i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kineski predsjednik Xi Jinping mjesečno prima samo 1500 eura neto.

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih znanosti Zoran Stojiljković za Blic je kazao da su uvjerljivo najniže plaće srbijanskih dužnosnika čista demagogija i populizam.

Obično politikantstvo

– Nevjerojatno je da srednji menadžment u javnoj administraciji ima po nekoliko puta više plaće od najviših dužnosnika. To je obično politikantstvo. Kako ćete s takvim plaćama privući najsposobnije i najškolovanije mlade ljude da rade u državnom sektoru – naglasio je Stojiljković. Smatra da bi mjesečnu zaradu državnika trebalo određivati prema visini prosječnog dohotka.

– Ako je prosječna plaća u Srbiji 400 eura, onda bi najviši dužnosnici trebali imati šest do sedam puta više od toga. Ali da uredno plaćaju sve troškove i poreze državi po cijenama koje plaćaju obični građani. Dakle, mora sve biti potpuno transparentno – istaknuo je Stojiljković.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 69

BE
beitsche
15:39 12.08.2017.

Gospon novinar. Pocnite nas usporedivati sa zemljama EU.mozda vi to neznate ali mi smo u EU. Pozdrav svim susjedima ma kakvi bili.

Avatar Bruno
Bruno
16:13 12.08.2017.

Zato je Srbija i toliko naprednija,he he

DU
Deleted user
16:25 12.08.2017.

Politicari nemaju vremena trositi svoja primanja jer im je sve besplatno place su koje ste naveli je privid i glumljenje demokracije koliko godina moraju raditi i kupiti kucu na moru oko 120 godina to je privid demokracije