PAZARIŠTE Ulaganja u pivovaru vrijedna tri mil. eura

Ličanka će godišnje proizvoditi 15 milijuna litara Velebitskog piva

15.04.2009.
u 16:42
Pogledaj originalni članak

Prodavši svoje udjele u jednoj informatičkoj tvrtki u kojoj je radio, Karlo Starčević odlučio se potkraj 90-ih iz Njemačke vratiti u rodnu Liku i sav novac uložiti u pivovaru koja je nikla na ledini u Pazarištu. Tih godina prestala je raditi otočka pivovara koja je sa 104 godine bila najstarija pivovara u Hrvata.

Prvu degustaciju Velebitskog piva Ličanka je imala 29. travnja 1998. - Sve sam napravio bez bankarskih kredita. Pomogli su mi bivši poslovni partneri, a uz njihovu pomoć sada završavam i novu investiciju vrijednu tri milijuna eura kako bih povećao proizvodnju sa sadašnjih milijun litara na 15 milijuna litara piva godišnje, priča Starčević.

U Ličanki je, unatoč provali koja se dogodila prije desetak dana, u tijeku montaža nove punionice s praonicom boca, a uskoro će početi i montaža novih fermentatora. Tada će ova pivovara zapošljavati 20-ak radnika. Inače, Velebitsko pivo, koje je čisti prirodni proizvod, vrlo je traženo na tržištu. Pred potpisom su ugovori za izvoz u Australiju i Kanadu, a ima upita i iz Njemačke.

- Posljednjih mjeseci sirovine su poskupjele 30 do 50 posto, a repromaterijal 50. Maloprodajna cijena to više ne može podnijeti - kaže Starčević, dodajući kako je poseban problem svih pivara trošarina koja je 2,44 kune po litri te davanja za šume, vode, okoliš i slično. Kaže da je u Njemačkoj trošarina 63 lipe po litri. (M. Č.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr