Bivši djelatnici

Ladu 'ispeglali' karticu, na račun ansambla plaćali privatne troškove

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Ladu 'ispeglali' karticu, na račun ansambla plaćali privatne troškove
16.07.2014.
u 14:14
Kupovali su raznu robu pa krivotvorili račune kako bi im Lado sve platio
Pogledaj originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ratka Poznića (51) i 48-godišnjakinje, koji se terete za zloporabu položaja kojom je umjetnički ansambl Lado oštećen za oko 340.000 kuna. Prema navodima optužnice, to se događalo od 20. prosinca 2006. do 10. listopada 2011. u Zagrebu, u vrijeme dok je Poznić bio voditelj kazališne i scenske tehnike i proizvodnje u ansamblu Lado, dok je 48-godišnjakinja bila voditeljica likvidature i obračuna plaća u ansamblu Lado.

Korisnik kartice

Muškarac je bio ovlašteni korisnik poslovne kreditne kartice koja se koristila za kupnju robe i plaćanje raznih usluga za potrebe ansambla Lada, a u jednom trenutku, prema optužnici, 48-godišnjakinja je od njega zatražila da kreditnom karticom kupuje i različitu robu u njezine privatne svrhe. Osim što je poslovnom karticom Lada kupovao i plaćao robu za 48-godišnjakinju, Poznić je to radio i za sebe. Što se tiče 48-godišnjakinje, nju se tereti da je od 18. siječnja 2007. do 17. listopada 2011., pokušavajući prikriti što je kupljeno, a što plaćeno poslovnom karticom ansambla Lado, na zbirnim računima upisivala neistinite podatke. Te joj je podatke davao Poznić, a ponekad je ona i sama odlučivala što će upisivati. Račune je potom dostavljala voditelju knjigovodstva radi knjiženja, nakon čega bi odgovorna osoba u Ladu odobrila plaćanje takvih računa.

Bez komentara

Od 2007. do 2011. Lado je tako za optuženu platio 46.783 raznih troškova, dok je za Poznića platio 295.244 kune troškova, pa tužiteljstvo navodi da je Lado oštećen za ukupno 342.027 kuna. Osim za zloporabu položaja, Poznić se tereti i za krivotvorenje isprava jer je, pokušavajući prikriti da poslovnu kreditnu karticu koristi u privatne svrhe, falsificirao račune, u kojima je navodio drugačiju robu od one koja je stvarno kupljena. Falsificirane račune potom je dostavljao u računovodstvo ansambla Lado radi naplate.

Krešimir Dabo, sadašnji v.d. ravnatelja ansambla, nije htio komentirati vijesti o podizanju optužnice protiv dvoje ljudi iz ansambla Lado. Dabo je na čelu ansambla dva mjeseca, a optužnica se odnosi na vrijeme od 2006. do 2011. Ansambl Lado upravo se jučer vratio s višednevnog putovanja u Hong Kong, gdje su nastupili na otvorenju najvećeg dječjeg festivala u Aziji. Bivša ravnateljica Lada Ivana Lušić, koja je vodila ansambl u inkriminirano vrijeme, bila je nedostupna za komentar jer se nije javljala na telefon. Neslužbeno se doznaje da je optuženi Ratko Poznić bio dugogodišnji zaposlenik ansambla i voditelj njegove tehničke službe. U ansamblu nije nepoznanica da je vođ‘ena istraga zbog zloporabe službene kartice, no službenih obavijesti o rezultatima istrage do sada nije bilo.

>> Lado pleše i pjeva za poplavljeni istok Hrvatske

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JO
Jošt
15:26 16.07.2014.

Našlo stado crno janje za svoje pranje.

LI
liliZG
11:34 18.07.2014.

Koliko primječujem, vodstvo lada je kompletno promjenjeno...