Članovi podržavaju

Širenje ljevice: Laburisti ulaze u Kukuriku koaliciju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Širenje ljevice: Laburisti ulaze u Kukuriku koaliciju
13.05.2015.
u 08:22
Šefica Laburista Nansi Tireli potvrdila da članstvo želi na izbore sa SDP-om
Pogledaj originalni članak

Više od 80% članova laburista želi u koaliciju sa SDP-om za parlamentarne izbore. Potvrdila nam je to predsjednica stranke Nansi Tireli koja već danima obilazi sve stranačke podružnice i lobira za ulazak stranke u Kukuriku koaliciju. Ponudu da zajedno idu na izbore od premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ima, kaže, već neko vrijeme na stolu, ali s odgovorom se nije željela žuriti prije nego što vidi kako članstvo diše.

Odluka do ljeta

– Nije bilo lako, ali većim su dijelom ljudi u stranci za koaliciju, i to svakako predizbornu. No to je odluka koju još mora potvrditi i stranačko Nacionalno vijeće te se nadam da ćemo to i učiniti najkasnije do ljeta – kaže Tireli.

Laburisti su, dodaje, svjesni svog rejtinga pa nemaju mnogo zahtjeva. Žele minimalno tri zastupnička mjesta kako bi u Saboru mogli imati klub zastupnika. Ali mnogo im je važnije da se usvoje neke točke iz njihove stranačke platforme od kojih ne kane odustati.

– Najvažnije nam je da se konačno zaštite radnička prava, odnosno počine primjenjivati zakonska odredba prema kojoj je neisplata plaće kazneno djelo. Koliko nam je to važno, najbolje govori primjer da su Hrvatski laburisti podnijeli kaznene prijave protiv Vlade, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i CERP-a zbog neisplate plaća radnicima TIBA, MID-a i TESU-a – kaže Tireli.

Druga bitna tema o kojoj žele razgovarati prije potpisivanja koalicijskog sporazuma je zdravstvo.

– Imamo drugačije viđenje zdravstva od ministra zdravlja Siniše Varge, a pripremamo i vlastiti Zakon o zdravstvu – kaže Tireli. Jedan od zahtjeva bit će i da se konačno počne s reformom javne uprave, a kao temu "potegnut" će i nejednako postupanje institucija.

Tireli je više puta naglasila da želi koalirati prije izbora jer je to poštenije te apelira i na druge stranke ljevice da učine isto.

Problem ego pojedinaca

– Boli gledati da se desnica ujedinjuje, a ljevica razjedinjuje jer pojedinci ne mogu prevladati vlastiti ego. Ne shvaćaju da će time dovesti desnicu na vlast – kaže Tireli.

Koliko će se Kukuriku koalicija širiti do izbora, još uvijek nije poznato. Nije tajna da Milanović smatra kako bi širenje bilo pametno za pobjedu nad vrlo širokom desnom koalicijom HDZ-a. Međutim, izbor mu je poprilično sužen. ORaH ga odbija, a nisu definirali ništa ni s partnerima IDS-om, HNS-om i HSU-om.

>>Odazvali se sindikalci, HSU, HDSSB, Čačić, odbili doći samo Laburisti

>>Nansi Tireli sad je i prava predsjednica Hrvatskih laburista

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 66

ZO
zoom
08:52 13.05.2015.

sramota! prošle izbore dao sam glas laburistima, a oni sad idu u koaliciju s komunistima! nikad više glas za laburiste!!!!!!!!!!

CE
cenzura
08:40 13.05.2015.

Gospon Lesar bute se oglasili u vezi ovoga??? Kaj se nismo dogovorili da ni pod koju cenu ne idemu u koaliciju s ovim nesposobnjakovićima. Zar su vam stolice u saboru draže neg da sami sebi pljujete u lice??? Bilo bi lepo da se najdemo pred međimurkom pa da nam objasnite kojih to 80 % članova želi tu nakaradnu koaliciju???

JE
Jelenko18
08:31 13.05.2015.

Ne kuzim ljude koji mogu u koaliciju sa ljevicom, stvarno ne kuzim :/