HNŽ

Kupovina prve nekretnine bez poreza: Uštede obitelji od 2000 do 5000 KM

20.11.2008.
u 23:01
Pogledaj originalni članak

Prije nekoliko dana Skupština HNŽ-a je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na promet nekretnina HNŽ-a kojim se porezne obveze oslobađaju svi koji prvi put kupuju neku nekretninu. Ono što je ostalo nejasno u cijeloj priči je pitanje odnosi li se ovaj zakon i na stanove koji su kupljeni prije nekoliko godina, a porezna obveza još uvijek nije izmirena.

Rješenje o obvezi
Kako su nam rekli u Skupštini HNŽ-a, plaćanja poreza su oslobođeni svi oni kojima nije došlo rješenje o utvrđivanju porezne obveze. – Predmeti kojima je prijavljen nastanak porezne obveze prije stupanja na snagu ovoga Zakona, a rješenje o utvrđivanju poreza na promet nekretnina nije doneseno do stupanja na snagu ovoga Zakona, priznavanje poreznih povlastica iz člana 6. Točka 13 ovoga Zakona dovršit će se po ovome Zakonu – stoji u tekstu zakona koji je usvojila Skupština HNŽ-a.

To znači kako su svi koji su kupili stan, a nisu dobili rješenje od porezne uprave prema kojem porez moraju platiti u roku 15 dana više nemaju obvezu platiti porez na nekretninu. Ovo je odlična vijest za mnoge mlade parove koji su kupili stan u zadnjih nekoliko mjeseci jer ovom odlukom izbjegavaju plaćanje obveza koje se uglavnom kreću od 2000 do 5000 maraka.

Čeka se objava
Prema informacijama iz Skupštine HNŽ-a, ove izmjene zakona će biti objavljene slijedeći tjedan u službenim novinama, a Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja. U najgoroj situaciju trenutno su oni koji upravo a očekuju rješenje o utvrđivanju porezne obveze jer ukoliko im bude dostavljeno u sljedećih desetak dana, morati će platiti porez na nekretninu.

Pogledajte na vecernji.hr