Krvavi rat u srcu Kabula: talibani napali Karzaija, vladu, banke...

Foto: Reuters
Krvavi rat u srcu Kabula: talibani napali Karzaija, vladu, banke...
18.01.2010.
u 18:25
U cijelom su gradu odjekivale eksplozije i pucnji, a uspaničeni su građani pokušali izbjeći unakrsnu vatru. Stručnjaci procjenjuju da je riječ o najgorem napadu na afganistansku prijestolnicu u proteklih godinu dana.
Pogledaj originalni članak

Najmanje dvadeset napadača, od kojih mnogi s pojasom eksploziva na sebi, danas su u koordiniranoj akciji napali različite ciljeve u središtu Kabula, među kojima predsjedničku palaču, više ministarstava, središnju banku, trgovački centar i popularni hotel.

Ulične borbe

U cijelom su gradu odjekivale eksplozije i pucnji, a uspaničeni su građani pokušali izbjeći unakrsnu vatru. Stručnjaci procjenjuju da je riječ o najgorem napadu na afganistansku prijestolnicu u proteklih godinu dana. Za napad su odgovornost preuzeli talibani. Na svojoj internetskoj stranici tvrde da je najmanje dvadeset njihovih “svetih ratnika” izvršilo napad na vitalne dijelove grada. Borbe između talibana i vladinih snaga trajale su nekoliko sati. Zaposlenici napadnutih ministarstava u dramatičnim svjedočanstvima opisali su kako su “smrti gledali u oči”. Neki tvrde da su mogli vidjeli naoružane talibane iz svojih ureda.

Opasna prisega

Protiv napadača borile su se afganistanske sigurnosne snage kojima su pomagali i vojnici NATO-a. Četiri sata poslije napada afganistanske su snage uspostavile potpunu kontrolu nad glavnim gradom, izjavio je predsjednik Hamid Karzai. U trenutku napada Karzai je bio u predsjedničkoj palači u kojoj su novi ministri polagali prisegu.

– Dok je trajala ceremonija polaganja prisege, odigravao se teroristički napad u dijelu Kabula u blizini predsjedničke palače. To je jedna od opasnosti koja bi mogla posijati nesklad između Afganistanaca – rekao je Karzai ministrima.

Kako u Kabulu vlada potpuni kaos, teško je dobiti pouzdane podatke o broju poginulih. Za sada se zna da je poginulo pet napadača te da ima žrtava među vladinim snagama i civilima. Najviše žrtava bilo je na tržnici te u popularnom trgovačkom centru.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

SC
Scroog
07:31 20.01.2010.

Rusi jos i danas lizu rane.. hehe iste one rane koje ce lizati i ovi novi jer nema jaceg covjeka od onoga koji se bori za svoje Bok!

OR
orisis
11:50 20.01.2010.

Psi njushe eksplozive!Dakle napraviti prepreke na ulazak u grad i u samome gradu pa ako i bude eksplozija ne che se desiti gdje talibanima odgovara..

BP
Buakaw Por. Pramuk
19:19 18.01.2010.

Povuci se iz Afganistana cim prije, te preventivnim udarima sa mora i iz zraka pretvoriti svaku planinu u Afganistanu u prah.