Križ u učionici krši ljudska prava

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Križ u učionici krši ljudska prava
03.11.2009.
u 13:53
Križ u školskim učionicama predstavlja "kršenje prava roditelja na odgoj njihove djece prema njihovim uvjerenjima" i "kršenje religije učenika", odredio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.
Pogledaj originalni članak

Križ u školskim učionicama predstavlja "kršenje prava roditelja na odgoj njihove djece prema njihovim uvjerenjima" i "kršenje religije učenika", odredio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu na osnovu žalbe jedne talijanske državljanke. Vatikan još nije reagirao na tu sudsku odluku priopćivši samo kako "treba ocijeniti presudu".

Talijanska državljanka Soile Lautsi Albertin, rođena u Finskoj, zatražila je 2002. godine da se u državnoj školi Vittorino da Feltre u mjestu Abano Terme, u blizini Padove, koju su pohađala njezina djeca, otkloni križ iz učionica u ime načela državnog laiciteta. Škola je odbila taj zahtjev, a Lautsi se žalila i u prosincu 2004. došla do Vrhovnog suda koji je odbacio odluku Upravnog suda regije Veneto. Taj sud je 2005. ponovno potvrdio svoje stajalište kako je križ simbol talijanske povijesti i kulture, jednakosti, slobode i tolerancije. 

Državno vijeće je 2006. potvrdilo takvo stajalište, pa se Lautsi 2007. obratila sudu u Strasbourgu. Sud za ljudska prava procijenio je kako križ u učionicama može biti shvaćen kao religijski simbol i učenici bi se mogli osjećati kao da su educirani pod vjerskim obilježjem.

Za učenike koji su kršćanski vjernici križ može biti i ohrabrujući znak, ali za one drugih vjera ili za ateiste mogao bi značiti smetnju. Sud u Strasbourgu ističe kako se ne može shvatiti da jedan katolički simbol istaknut u školama može služiti obrazovnom pluralizmu koji je esencijalan za očuvanje demokratskog društva kakvo je ono shvaćeno u Europskoj konvenciji za ljudska prava i napisano u talijanskom Ustavu.

Sedam sudaca, koji su potpisali tu presudu, a kojom se talijanskoj vladi nalaže i plaćanje 5000 eura talijanskoj državljanki kao obeštećenje za moralnu uvredu, su Francoise Tulkens (Belgija), Vladimiro Zagrebelsky (Italija), Ireneu Cabral Barreto (Portugal), Danute Jociene (Litva), Dragoljub Popović (Srbija), Andras Sajo' (Mađarska) i Isil Karakas (Turska).

Prije komentiranja te presude potrebno ju je proučiti, izjavio je šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Odluka suda izazvala je i političke reakcije. Ministrica za obrazovanje Mariastella Gelmini izjavila je kako je križ u učionicama simbol tradicije, a ministar poljodjelstva Luca Zaia (Sjeverna liga) kaže kako se osjeća uvrijeđenim sudskom odlukom koja lažno brani demokraciju. Piergiorgio Bergonzi, predstavnik talijanskih komunista, ocjenjuje presudu kao jasno upozorenje za potvrdu vrijednosti laiciteta škole i države.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

CA
CaptMikulaMali
20:18 03.11.2009.

I onda nas svakva domaća stoka gura u tu i takvu Evropu! Protjerali križ iz svoje kulture, a otvorili širom vrata pederima, lezijbikama, scientološkoj \"crkvi\", i ostalim nastranim i bolesnim kretenima....

AG
Agramer198
20:55 03.11.2009.

Ma koja nevjerojatna glupost, križ im smeta,a srp i čekić, Che Guevara i sl. su izraz njihovog demokratskog prava na slobodu mišljenja i izražavnja. Eto ja sam jako uznemiren kada vidim da na moj fakultet ulazi žena sa maramom na glavi, ta što ćemo poduzeti po tome pitanj??

CE
cericzel
18:44 03.11.2009.

\"Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.\" (Čl.40.Ustava) dakle, uz križ, neka budu i druga obilježja drugih vjera...ili je jednostavnije, ipak, staviti na zid nešto drugo, primjerice, sliku...Charlesa Darwina...ili prof.Baltazara (?!)