NIJEMAC KRICHBAUM

Krichbaum: Sa 'lex Perković' iritirate i druge, ne samo Njemačku

Foto: 'Boris Scitar/VL/PIXSELL'
Krichbaum: Sa 'lex Perković' iritirate i druge, ne samo Njemačku
10.08.2013.
u 17:00
Samo pravosuđe u Njemačkoj može utvrditi je li Perković kriv, tvrdi Krichbaum.
Pogledaj originalni članak

Govorio je da Hrvatska nije spremna za EU, da joj je potreban postpristupni nadzor. Taman kad su te dvojbe uklonjene 1. srpnja, Gunther Krichbaum, predsjednik Odbora za europska pitanja njemačkog Bundestaga, ponovo je u ulozi njemačkog policajca, kako ga u nekim krugovima zovu. Odmah nakon donošenju \"lex Perković\" Večernjem listu kazao je kako je iritiran postupkom vlade koja uoči ulaska mijenja dogovoreno i petlja po obvezama iz Ugovora o pristupanju. Iako je tada rekao da će EK rješavati problem, nije bilo sumnje da će i Bundestag pritisnuti. U razgovoru ostavlja manevarski prostor vladi da promijeni zakon – \"Lopta je sada na hrvatskom terenu\" – no oštro pismo Komisiji potpisuje upravo on.

– Tako se ne štiti samo Josip Perković nego i drugi koji su optuženi da su činili teška kaznena djela. Ne govorimo samo o Njemačkoj. Koliko znam, nakon promjene zakona, 19 uhidbenih naloga više ne vrijedi jer su zločini počinjeni prije kolovoza 2002. abolirani – kaže Krichbaum.

A ipak, izgleda kao da se samo Njemačka buni. Što je s drugim državama?

Vjerujte, nije tako. Sigurno vam je jasno da Njemačka u tome nije sama.

Smatrate li da je zakon promijenjen samo zbog Josipa Perkovića? I je li to onda politički slučaj?

To je pitanje za hrvatsku vladu. Za nas je sam slučaj Perković samo i jedino pravosudni. Samo neovisno pravosuđe u Njemačkoj može utvrditi je li Perković kriv ili nije.

Ne u Hrvatskoj?

Moraju se poštovati zakoni i sporazumi te europski uhidbeni nalog. Ne mogu se jednostrano ukidati europske regulative. Pa i Hrvatska ima koristi od uhidbenog naloga. Što bi bilo da neka država štiti osobu osumnjičenu za kazneno djelo u Hrvatskoj?

Često kritizirate Hrvatsku, a nekako se čini posebice otkad je na vlasti SDP. Vi ste iz stranke CDU, sestrinske stranke HDZ-a.

A ne, odbijam bilo kakve pomisli da je pozadina stranačka. Jednako oštro kritizirao sam i poteze premijera Viktora Orbána i njegove stranke Fidesz, pučana. Tako je i s potpredsjednicom EK Viviane Reding. Iako pripada pučanima, pogledajte koliko \"ratuje\" s Orbanom. Riječ je o nadnacionalnoj i nadpolitičkoj stvari – poštovanju europskih zakona i ugovora.

U pismu EK spominjete oštre mjere i sankcije.

Nadam se da do njih neće doći, da je hrvatska vlada dovoljno mudra i zrela da ne riskira gubitak ugleda države, pogotovu što je riječ o novoj članici, te da će odustati od \"lex Perković\".

Za sada nema naznaka da će mijenjati zakon.

Još je rano. Rok koji je Hrvatska dobila od Komisije je 23. kolovoza. Moje informacije kažu da ima pozitivnih pomaka u tom smjeru.

Ipak, spominjali ste članak 39. Ugovora o pristupanju, ali i članak 7. Lisabonskog sporazuma po kojem država gubi pravo glasa u EU.

Da. To je krajnja mjera i najjače oružje koje EK ima u rukama za zaštitu Europske Unije.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.