monarhija

Kraljevi gafovi: Španjolci bez posla, a Juan Carlos troši novac na safari

Foto: 'JAVIER SORIANO'
Kraljevi gafovi: Španjolci bez posla, a Juan Carlos troši novac na safari
26.04.2012.
u 23:10
Dok polovica mladih Španjolaca nema posla, Juan Carlos daje 60.000 $ za ubijanje slonova.
Pogledaj originalni članak

Biti kralj načelno nije loše – osim ako se ne radi o španjolskom kralju, i to pogotovu posljednjih dana. Iako su kralj Juan Carlos i njegova obitelj do sada izbjegavali skandale, a aktivnosti su im se svodile na posjete bolnicama, školama i karitativnim ustanovama, situacija je danas puno drugačija. Španjolska javnost digla se na noge prošloga vikenda kada je 74-godišnji monarh podvrgnut hitnoj operaciji kuka zbog ozljede koju je zadobio tijekom lova na slonove u Bocvani.

Voli i bikove

Iako se za njegov lovački pohod u Africi nije znalo, ovaj pad otvorio je Pandorinu kutiju jer su španjolski mediji počeli češljati internetske stranice tvrtke koja organizira safarije pa se pokazalo da prošlotjedni lov nipošto nije bio prvi safari Juana Carlosa. U fotogaleriji tvrtke Rann Safaris ima i slika s prijašnjih kraljevih lovačkih pohoda pa je tako Juana Carlosa moguće vidjeti kako kleči pokraj netom odstrijeljena dva bika. Rann Safaris, inače dvotjedni lov na slonove, naplaćuje se 59.900 američkih dolara, dok je za desetodnevni lov na bikove potrebno izdvojiti 29.120 dolara. Ovi iznosi djeluju kao sol na ranu Španjolaca kada se zna da je stopa nezaposlenosti 23 posto te da polovica mladih Španjolaca nema posla. Usto, kralj je nedavno izjavio kako “ne može zaspati od brige za nezaposlene”.

– Ne može reći da je baš nenaspavan zbog tisuća ljudi koji nemaju posao kada ima snage otići u lov na slonove u Africi – kazao je, nakon što je izbila afera, Cayo Lara, vođa stranke Ujedinjena ljevica, dok su vladajuće stranke, Narodna stranka i Socijalistička stranka odbile to komentirati.

”Nestašna” obitelj

Popularnost španjolske kraljevske obitelji počela je padati još prošle jeseni kada je otkriveno da je kraljev zet Inaki Urdangarin osmislio financijsku shemu kojom je iz javnih fondova na svoje privatne račune skrenuo oko osam milijuna dolara. Na to se nadovezao i skandal kada si je 13-godišnji kraljev unuk Froilan propucao nogu vježbajući ciljanje na imanju svoga oca, a policija je otvorila istragu. Zbog svega toga Ujedinjena ljevica, koja okuplja i komuniste, zatražila je da Španjolska ponovno postane republika, dok je socijalistički čelnik Tomas Gomez ustvrdio da je vrijeme da Juan Carlos razmisli o prijenosu krune na svoga sina Filipa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NE
neispravnokorisnickoime
23:21 26.04.2012.

bravo carlos juan jos parstomilijuna potrosi na kraljevski klub pa nek vatreni navijaci navijaju

OB
-obrisani-
07:05 27.04.2012.

kraljevine, republike, komusnitički sustavi, afrička plemena- svugdje isto. Čovjek je bešćutna i pokvarljiva roba kad je na vlasti. Od ovoga se čovječanstvo može izbaviti (možda) samo direktnom demokracijom. Birati za vladu ljude iz svoje sreidne i imati mogućnost opoziva i sramoćenja ili kažnjavanja s prvim dokazom o nepoštenju, gramzivosti, beščutnosti!

DU
Deleted user
11:21 27.04.2012.

Hrvatski se veli BOTSUANA a ne Botcvana.