Kosovska policija uhitila liječnike osumnjičene za ilegalno presađivanje organa

06.11.2008.
u 11:42
Pogledaj originalni članak

Kosovska policija počela je u srijedu široku akciju protiv počinitelja različitih kažnjivih djela i uhitila više osoba, među njima i liječnike za koje se sumnja da su se bavili ilegalnim presađivanjem organa, javili su u srijedu kosovski mediji.

Kosovska policija otkrila je u Prištini privatnu kliniku "Medicus" u kojoj se navodno ilegalno transplantiraju organi te je uhitila dva vodeća kosovska urologa Lutfija Dervishija i njegova sina Arbana Dervishija, menadžera te privatne klinike.

Glasnogovornik kosovske policije Veton Elshani izjavio je za prištinske elektroničke medije kako policija traga za trećim liječnikom, turske nacionalnosti, koji se sumnjiči i za umiješanost u presađivanje organa u Turskoj.

Po Elshanijevim riječima, klinika je otkrivena nakon što je kosovska policija saslušala turskog državljanina koji im je bio sumnjiv jer je tvrdio da je došao na Kosovo kako bi se liječio, a uz sebe nije imao novca.

Elshani je dodao da je osumnjičenika zatim pregledao liječnik koji je utvrdio da mu je izvađen bubreg, a u nastavku istrage utvrđeno je da je njegov bubreg presađen Izraelcu. Istragom je također utvrđeno da se na klinici nalazi i mnogo lijekova kojima je istekao rok uporabe, a nađena je i krv u plastičnim vrećicama, koja je poslana na analizu, kazao je glasnogovornik.

Policija je uhitila i ravnatelja Fizijatrijskoga medicinskog centra u Pečkoj Banji Ramiza Bacaja pod sumnjom da je zloupotrijebio gotovo 75 tisuća eura iz proračuna tog centra.

Policija je također priopćila kako je u pretraživanju u mjestima Kačaniku, Štrbcu i Đeneral Jankoviću uhitila četiri osobe osumnjičene za otmice i ucjene. Među uhićenicima je i pripadnik kosovske policije i pripadnik Kosovskoga zaštitnog korpusa.

Također je priopćeno da je istražni sudac dao nalog i za uhićenje predsjednika kačaničke općine Xhabira Zharkua, koji nije na Kosovu, jer je u njegovu domu pronađena automatska puška AK-47, dvije automatske puške MP-5, pištolj i određena količina streljiva. Zharku je bio jedan od vodećih zapovjednika bivše kosovske Oslobodilačke vojske u istočnom dijelu Kosova i pripada vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova Hashima Thacija.

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr