Kosor na čelu HDZ-a: Vodit ću posao odlučnom i čvrstom - ženskom rukom

04.07.2009.
u 15:09
Pogledaj originalni članak

Javnim glasovanjem dizanjem ruku u zrak Jadranka Kosor jednoglasno je izabrana za predsjednicu Hrvatske demokratske zajednice, a njezin zamjenik postao je Darko Milinović.

Potpredsjednici su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Petar Čobanković i Božidar Kalmta, odlučilo je 9.188 izaslanika s pravom glasa na 13. općem saboru HDZ-a u zagrebačkoj Areni.

U svom prvom obraćanju stranci nakon izbora na lidersko mjesto, zahvalila je svom prethodniku Ivi Sanaderu na povjerenju kada je donio odluku da ga zamijeni.
- Mnogi kažu da u politici nema prijateljstava, ali ja mogu reći sasvim iskreno da tome nije tako. Ivo Sanader i ja smo kroz sve ove godine postali iskreni prijatelji, a HDZ osjećam kao pravu obitelj, priznavala je Kosor u svom prvom govoru nakon izbora za predsjednicu HDZ-a.

Najavila je kako će čvrsto poduprijeti Andriju Hebranga na putu za Pantovčak aludirajući na njegovu kandidaturu za predsjednika Hrvatske.

Vrijeme je za liderstvo
- Biti žena u politici nije jednostavno i lagano, ženama treba dati priliku, stavljati ih na vrhove izbornih lista, te tamo gdje je i izvor moći - ustvrdila je. Ja sam dobila takvu priliku u HDZ-u, ali je razlog za takvu priliku meni dopalajer sam imala stvarnu potporu Ive Sanaedera. Dao mi je potpuru kao ženi, kao što je to davao i drugim ženama u stranci. Dobila sam mandat za sastavljanje Vlade, a danas s istim osjećajem odgovornosti preuzimam i dužnost predsjednice stranke, a više nego ikada vrijeme je za liderstvo, ocijenila je.

Danas je vrijeme za rad, istaknula je i najavila je nastavak projekata koji su započeti stavljajući naglasak, smatra, na jačanje gospodarstva.

Podsjetila je da se već za idući tjedan sprema drugi rebalans proračuna, te glasovanje o njemu u ljetnom dijelu zasjedanja Sabora, te istaknula da je očekuju teške odluke za koje se nada da će dobiti potporu. Napose da se jeftinije posluje, bude konkurentiji, smanje nameti, poveća broj radnih mjesta.

Pojednostavljenje poslovanja i rada s birokracijom po Kosorovoj trebalo bi pomoći osnivanje Ministarstva uprave.

Ja ne mogu biti Ivo Sanader, ja ću biti Jadranka Kosor
Najavila je i žestoku borbu protiv korupcije i kriminala, ali i da Hrvatska ostaje u petoj brzini na putu u Europsku Uniju, te je podsjetila i na ranije riječi Sanadera kako nikada neće ulaznicu za EU mijenjati teritorijem države.

Osvrnula se i na propitivanja ima li snage za posao koji joj predstoji. Ne mogu biti Ivo Sanader, niti u stranci niti u Vladi, ali ja mogu biti Jadranka Kosor, vodit ću posao ženskom rukom - odlučnom i čvrstom, ocijenila je.

Neki, posebice SDP zazivaju prijevremene izbore, ali neće to vidjeti, koalicija je stabilna, poručila je Kosor.
- Bit ću ambiciozna za Hrvatsku i želim da Hrvatska bude ambiciozna sa mnom, zaključila je na kraju svog prvog govora nakon što je izabrana za prvu ženu na mjestu predsjednice HDZ-a ističući da će raditi sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr