program hdz-a

Kosor 55 minuta predstavljala program pa je ispitivali – građani

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
27.09.2011.
u 12:04
J. Kosor za program svoje stranke, koji je predstavljala 55 minuta, kaže da je odličan i kako pruža odličnu pretpostavku za vođenje države u iduće četiri godine.
Pogledaj originalni članak

– Vjerujemo da će program biti pobjednički i da će odvesti HDZ do pobjede na izborima. Smatramo da je realan i iskren – istaknula je na početku predstavljanja izbornog programa HDZ-a njegova predsjednica Jadranka Kosor. Za program svoje stranke kaže da je odličan i kako pruža odličnu pretpostavku za vođenje države u iduće četiri godine.

"Program je budućnost Hrvatske"

Istaknula je da su središte programa jačanje gospodarstva.

– Prepolovit ćemo deficit državnog proračuna do 2013. godine na 2,6 posto. Nećemo uvoditi nove poreze pa ni porez na imovinu jer to bi bio porez na one koji su je teško stekli. Uvest ćemo ulagačke olakšice na porez na dobit. Povećat ćemo neoporezivi dio dohotka, udvostručit ćemo prag za ulazak u sustav PDV-a – nabrajala je Kosor dijelove izbornog programa.

– Ovo je program za mlade ljude i budućnost Hrvatske! – zaključila je predsjednica HDZ-a. Dodala je da će se svim nezaposlenima mlađima od 25 godina volontiranjem omogućiti ulazak u svijet rada.

Govoreći dalje o programu, Kosor je rekla da se temelji na onom što su dosad dobro napravili.

– Postavili smo kamene temeljce Hrvatskoj kakvu želi HDZ: socijalno odgovornoj, europskoj i ravnomjerno razvijenoj. Govorim iz iskustva. Prošle su dvije godine bile teške, donosili smo teške odluke, vodili smo borbu protiv krize i recesije i privodili smo pregovore s EU kraju – istaknula je.

"Nije bilo lako"

– Program je temeljen i na postignućima u području pravosuđa i u borbi protiv korupcije te završetku pregovora s EU. Osobno sam ponosna na taj uspjeh u koji je uloženo političke hrabrosti. Nije bilo lako, jer sjetit ćete se kako nas se tada proglašavalo izdajicama, vrijeđani smo i ponižavani. Ali duboko smo vjerovali da imamo snage i znanja za to – istaknula je Kosor.

– I dalje ćemo promovirati Hrvatsku kao ulagačku destinaciju. Uvest ćemo obveznu ocjenu ekonomskih učinaka i unaprijediti upravljanje državnom imovinom – rekla je. Govoreći o investicijama i projektima, Kosor je istaknula da danas imamo projekte vrijedne 20 milijardi kuna.

– Idemo s projektom Brijuni rivijera. Kupari, veliki projekt, punih 20 godina stajao je na mjestu, a mi smo ga pokrenuli – pohvalila se. 

Govoreći o dijelu programa nazvanom "Socijalno odgovorna Hrvatska" J. Kosor napomenula je da je u temelju svega obitelj kojoj će se posvetiti posebna pozornost.

– U 2009. bila su tri rebalansa proračuna, ali nijednu lipu nismo smanjili dio namijenjen obitelji. Dakle, četiri milijarde kuna godišnje idu za rodiljske naknade i to je projekt na kojem inzistiramo. A to je i ulaganje u gospodarstvo jer će ta djeca za 20 godina voditi državu. To je prvorazredno nacionalno pitanje – naglasila je dodajući da će se osigurati i besplatan studij svim studentima koji ispunjavaju obveze.

– Neće biti revizije sporazuma sa Svetom Stolicom. Dapače, ono što mi želimo jest jačanje naših kršćanskih korijena i vrijednosti – kazala je predsjednica HDZ-a.

Predstavljajući dio koji se ticao zdravstva, Kosor je kazala da će se prepoloviti liste čekanja, a osigurat će se proširenje liste lijekova.

Povrat duga umirovljenicima bit će riješen 2013.

– Umirovljenicima nećemo smanjivati mirovine. Usklađivat ćemo ih s cijenama i plaćama. Omogućit ćemo povrat duga umirovljenicima tijekom 2013. godine. Svake godine povrat duga iznosio je 820 milijuna kuna, a 2013. godine iznosit će 118 milijuna i time će povrat biti završen. Omogućit ćemo i pravo na dodatnu zaradu pored mirovine – rekla je te nastavila što će biti s braniteljima:

– Poštovat ćemo zakone koje smo donijeli. Nećemo smanjivati prava, nastojat ćemo ih ispunjavati i dalje. Borit ćemo se za ustavni zakon o braniteljima koji smo predložili. Radit ćemo na stambenom zbrinjavanju te pronalasku nestalih branitelja i civila. Podsjećam da je 999 branitelja i civila i dalje na popisu nestalih i zatočenih.

J. Kosor zatim je govorila o dijelu programa nazvanom "Pravedna Hrvatska". Kazala je da to podrazumijeva učinkovito pravosuđe, provođenje započetih projekata i nultu stopu tolerancije na korupciju. Dotakla se i Hrvata izvan Hrvatske kazavši kako će o njima skrbiti te da će se osnovati poseban ured koji će se baviti samo tim poslovima. Naglasila je i važnost borbe za opstojnost Hrvata u BiH.

Nema prodaje nacionalnog bogatstva

– Kad je riječ o turizmu, sigurna sam da će ovogodišnja sezona biti najbolja, a radit ćemo i na privatizaciji preostalog portfelja – kazala je.

 Predstavljanje izbornog programa, koje je trajalo 55 minuta, J. Kosor zaključila je riječima:

– Neće biti prodaje nacionalnog bogatstva! Nema privatizacije prirodnih bogatstava: šuma, voda i elektroprivrede.

Baš kao na nedavno održanom Saboru HDZ-a, Jadranka Kosor predstavljanje je završila citirajući Franju Tuđmana:

– Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!

Nakon što je predsjednica HDZ-a izložila program, građani su postavljali pitanja, a kratko izlaganje imao je i ministar Čobanković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 672

CC
Ccrolex
15:59 27.09.2011.

Nakon 55 minutnog govora nema nam alternative: Glasujte za HRVATSKU DEMOKRATSKU ZAJEBNICU !!!!

JA
jalnus
15:59 27.09.2011.

Nemojte mi brojit krvna zrnca bivsoj prvoj dami.. Tko zna tko vam djecu je...

JA
jalnus
15:51 27.09.2011.

A zakaj Stipe Muamar Mesic ima tjelohranitelje, ured, sofera i jel zna netko kak veliku mirovinu?