BRUSSELS FORUM

Kornblum: BiH je “ugljen i čelik” suradnje Hrvatske i Srbije

Foto: AFP
Kornblum: BiH je “ugljen i čelik” suradnje Hrvatske i Srbije
27.03.2010.
u 21:08
Jedan od tvoraca Daytonskoga sporazuma John Kornblum kaže da je Washington očekivao da taj sporazum neće trajati dulje od tri godine, te da BiH sada treba postaviti na suvremene temelje
Pogledaj originalni članak

Kad je pred neki dan, nakon područnoga summita u Brdu na koji srbijanski predsjednik Boris Tadić nije došao, predsjednik Ivo Josipović ručao s velposlancima zemalja članica EU, rekao im je, kaže, da će se vrlo uskoro sastati s Tadićem.

- To nije moguće. Da se sastanete, obojica biste dobili Nobelovu nagradu za mir! – uzvratio mu je, prema Josipovićevim riječima, jedan od veleposlanika. Obojica su se, međutim, protekloga tjedna iznenadno sastala u Opatiji, a u subotu su bili glavne zvijezde na Brussels Forumu, sastanku vodećih svjetskih dužnosnika, gospodarstvenika i analitičara, koji se već peti put održava u Bruxellesu. Obojica su sudjelovala na panelu “Balkan 2010.”, na kojemu je Josipović gore spomenutu anegdotu i ispričao.

- Pogledajte samo koliki je to napredak! – rekao je panelist američki senator George Voinovich, pokazavši na Josipovića i Tadića: - U devedesetima smo imali Miloševića, Izetbegovića i Tuđmana. Tada su balkanski vođe surađivali u podjeli BiH, a danas surađuju na njezinu očuvanju. Sve zemlje u području trebaju se uključiti u EU; znam da su ljudi umorni od proširenja, ali taj se posao mora završiti – rekao je Voinovich.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle naglasio je da “zamor proširenjem treba izbrisati iz riječnika”.

- Postupak proširenja postao je vrlo tehnički, pa je kao takav ispao iz središta pozornosti. Ovakvi vođe (kao Josipović i Tadić, op. a.) vraćaju proširenje ponovno na scenu - dometnuo je Füle.

- Ako Hrvatska i Srbija ovako surađuju, posve je nemoguće da ikoji dio toga područja ponovno potone u rat – rekao je analitičar Misha Glenny, dodavši, međutim, da sve zemje u području dijele i neugodnu osobinu da su se organizirani zločinci iz ratnoga razdoblja oganizirali u političke stranke, s interesom da zaštite plijena. Josipović je na to istaknuo policijsku suradnju Hrvatske i Srbije, te sporazume o izručenju i izvršavanju kazna s BiH “kakve ćemo, nadam se, uskoro potpisati i sa Srbijom”.

Tadić je posebno istaknuo zajedničku borbu protiv krijumčarenja droge “čime pomažemo i sigurnosti Europe”.

- Srbijanski i hrvatski obaviještajci na tome jako dobro surađuju i prvi put iz našega područja izvozimo sigurnost u Europu – naglasio je Tadić. Voinovich je Josipovićeve i Tadićeve riječi podupro tvrdnjom da u progonu krijumčara dvije zemlje dobro surađuju i s američkim agencijama.

- Time daju primjer i zemljama članicama EU! – upozorio je Voinovich.

Kada je, pak, riječ o uzajamnome povlačenju tužba za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, Josipović je rekao da su “glasila to pogrješno protumačila kao nešto što će se dogoditi sutra”.

- To će se dogoditi tek na kraju postupka. Vlada i ja u tome se ne razlikujemo, riječ je o vrlo osjetljivome pitanju. No, kada se riješe teškoće zbog kojih je tužba podignuta, ona će postati besmislena – rekao je Jospipović, a Tadić potvrdio.

Usporedivši sadašnju suradnju Hrvatske i Srbije s onom Francuske i Njemačke nakon drugoga svjetskoga rata, postavilo se i pitanje “što će Hrvatskoj i Srbiji biti ugljen i čelik”?

Američki diplomat John Kornblum, jedan od arhitekata Daytonskoga sporazuma, smatra da to treba biti BiH.

- U Daytonu smo mislili da će taj sporazum trajati dvije-tri godine, a i dalje je na snazi – istaknuo je Kornblum, koji smatra da BiH treba postaviti na suvremene temelje.

- Surađujući u dobrome duhu, moramo u BiH promicati europske vrijednosti i snošljivost. Ne možemo nametnuti rješenje, ali ga možemo olakšati. Treba uspostaviti državu koja djeluje i koja mora biti društvo triju ravnopravnih naroda i ravnopravnih pojedinaca. Na tome treba utemeljiti buduće ustavno rješenje. No, treba nam vremena. Već smo razgovaramo o tome s bosanskohercegovačkim Hrvatima. Moramo pomoći poboljšati životne uvjete da se ljudi, posebice mladi, ne iseljavaju iz BiH, koja više nije bojno polje, ali mora postati polje suradnje – rekao je Josipović. Tadić je dodao da “ni Srbija ni Hrvatska neće podupirati separatistička nagnuća”.

- Sljedeći tjedan Skupština Srbije usvojit će rezoluciju o Srebrenici, a na ovogodišnju  obljetnicu poklonit ću se žrtvama tamošnjega zločina – napomenuo je Tadić. Bivši ministar vanjskih poslova negdašnje SiCG Goran Svilanović rekao je da bi i srpski i hrvatski vođe morali napraviti i dodatni iskorak, te, osim pripadnicima svojih naroda u BiH, pomagati i surađivati i s Bošnjacima.

- Vodstvo je bila ključna riječ prethodnoga razdoblja; nova je ključna riječ partnerstvo – zaključio je Josipović.

Obojica su državnika na kraju rasprave pozdravljena daleko najdužim i najglasnijim pljeskom na Brussels Forumu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 99

OB
-obrisani-
19:50 29.03.2010.

profffff,..dobro pitanje ??..-:))

EL
elfenomeno77
20:43 29.03.2010.

nakon sto smo 10 godina trpjeli mesića,možemo i 5 godina ovog kretena josipovića-...

Avatar CHOW
CHOW
23:24 27.03.2010.

Josipovic i Tadic; to su dva gospodina i intelektualca