Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata osudila Kajinovu izjavu

08.08.2008.
u 14:50
Pogledaj originalni članak

Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije danas je "najoštrije" osudila izjavu IDS-ova saborskog zastupnika Damira Kajina da su grafite u Poreču ispisali bivši hrvatski vojnici, odnosno oni isti koji su to radili i devedesetih godina kada su rušili partizanske spomenike.

Ovakvom izjavom Kajin je uvrijedio sve branitelje, bivše pripadnike Hrvatske vojske, kao i samoga sebe, jer je i sam hrvatski branitelj i bivši pripadnik Hrvatske vojske, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik koordinacije Marijan Mužinić.

"Ako zastupnik Kajin ima konkretne podatke pojedinaca ili skupine bivših pripadnika Hrvatske vojske, neka to objavi... Ukoliko Kajin ne raspolaže konkretnim dokazima o počiniteljima ovog sramnog čina, tražimo da se javno ispriča svim braniteljima i pripadnicima Hrvatske vojske", kaže se u priopćenju.

Pritom se ističe kako su hrvatski branitelji i pripadnici Hrvatske vojske časno i pošteno obavili svoju povijesnu zadaću u Domovinskom ratu obranivši Hrvatsku od velikosrpske agresije.

Inače, grafiti s napisima "Parenzo fascista", "Istra-Italija" "Parenzo je samo Italija" i kukasti križ ispisani su u Poreču u noći s petka na subotu.

Priopćenjem za javnost danas se oglasila i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Vrsara, izražavajući ogorčenost Kajinovom izjavom. Njome se, kaže se u tom priopćenju, "bez dokaza osuđuju branitelji da su autori fašističkih grafita u Poreču".

"Sumnjati u branitelje Domovinskog rata da su autori tih grafita za jednog saborskog zastupnika je sramotno, ponižavajuće, provokativno i osuđujuće", stoji u njihovom priopćenju za javnost.

Kajin je na konferenciji za novinare, održanoj u srijedu, 6. kolovoza, u Puli, rekao: "Siguran sam da su u Poreču ove grafite ispisali oni isti koji su to radili i devedesetih godina kada su rušili partizanske spomenike, no tada se njima nije moglo ništa dogoditi jer su to činili pripadnici tadašnje Hrvatske vojske koje je štitila ondašnja vlast". Dodao je kako su počinitelji tada locirani, ali ne i sankcionirani.

(Hina)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr