Komadina poručio

'Ekstremne desnice, ksenofobi, koristeći ekonomsku krizu nadiru u politički prostor'

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
antifašizam,Rijeka
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
antifašizam,Rijeka
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
antifašizam,Rijeka
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
antifašizam,Rijeka
23.06.2014.
u 14:39
Kazao je to primorsko-goranski župan na današnjoj svečanoj akademiji održanoj u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja povodom Dana antifašističke borbe 22. lipnja i Dana državnosti 25. lipnja.
Pogledaj originalni članak

- Svjedoci smo da i danas, sedam desetljeća od vojnog poraza nacističke i fašističke ideologije, ona nažalost nije nestala, i dalje tinja u Europi, svijetu, pa i Hrvatskoj. Ekstremne desnice, ksenofobi, oni koji se ne libe javno isticati simbole fašizma, koristeći ekonomsku krizu koja još uvijek dominira u mnogim zemljama čelnicama EU, nadiru u politički prostor - kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj svečanoj akademiji održanoj u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja povodom Dana antifašističke borbe 22. lipnja i Dana državnosti 25. lipnja.

- Vidjeli smo trendove zadnjih izbora za Europski parlament, a oni jesu zabrinjavajući. Šutnja i suzdržanost demokratskih snaga dali su dodatnog prostora njihovom djelovanju, zato i treba koristiti svaku priliku za podsjetiti kakve su strahote u povijesti civilizacije donijeli ekstremizmi, nacionalizmi, mržnja i netolerancija. Od strahota I. i II. svjetskog rata Europa se do danas nije u potpunosti oporavila, nas je zadesio 90-ih i novi, Domovinski rat u kojem smo branili i obranili državne granice i suverenitet. Praktički je svaka generacija imala svoj rat, imala je izazov na koju stranu treba stati i kako se odrediti prema zlu - rekao je Komadina.

Govoreći "o jačanju desnih stranka koje otvoreno zazivaju nasilje u svojim zemljama i zagovaraju destrukciju ujedinjene Euope o čemu treba voditi računa i u Hrvatskoj", riječki gradonačenik Vojko Obersnel u svome je obraćanju na svečanoj akademiji pozvao pripadnike svih političkih stranka u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj, da u svome radu uvažavaju vrijednosti antifašizma kao civilizacijsku tekovinu moderne i demokratske Europe.

>>Josipović: Titovu bistu koju je Tuđman stavio i Mesić i ja smo zadržali

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MI
Mirnadob
15:16 23.06.2014.

E Komadina,bas si pravi Komadina,kriza dominira u clanicama EU samo gdje su politicari korumpirani i rade za sebe i 3generacije (svoje) iza sebe.A tamo gdje politicari sluze svom narodu,tamo krize nema,barem ne tako da narod mora kopat po kontenerima.

RE
reborn
15:29 23.06.2014.

Hrpa praznih riječi da se skrene pogled sa katastrofalne ekonomske politike. Ipak - da analiziramo: zar i Vojko svugdje vidi "ekstremne zmije" kao Josipović koji je o istima govorio u Izraelu? Istina, izborni rezultati u EP-u jesu pokazali da ljudi više ne vjeruju u priče socijaldemokratske internacionale o socijalnoj pravdi i demokraciji kao vladavini naroda - baš zato jer se ovo svodi samo na prazne priče i predizbornu retoriku. A pazite - takvi izborni rezultati vrijede i za zapadnu Europu koja nije stenjala pod totalitarnom čizmom u drugoj polovici 20. stoljeća. Pozdravio bih Vojkovo pozivanje na antifašizam kao civilizacijsku tekovinu kada bi pod "antifašizam" mislio na sve totalitarne sustave onako kako ih Europa i osuđuje, no bojim se da je Vojko tu vrlo selektivan jer previđa da smo se totalitarnog zagrljaja oslobodili tek u ratu 91-95, a KPH i pripadajuće tajne službe i dalje aktivno djeluje samo pod drugim imenom.

DR
draxy
15:30 23.06.2014.

Fašizam je mrtav ali i komunizam je mrtav i mi smo valjda jedina članica EU u kojoj se on forsira i svi koji su protiv komunizma automatski se proglašavaju fašistima.