razočarani

Kolaps sezone kod susjeda? Službeni podaci `cvjetaju, a smještaji prazni

Foto: DPA/Pixsell
Crna Gora
Foto: DPA/Pixsell
Crna Gora
14.07.2019.
u 10:08
Ugostitelji tvrde da im je promet u odnosu na prošlu godinu pao za do deset posto, ali se nadaju da će vrhunac sezone popraviti situaciju.
Pogledaj originalni članak

Dok službene brojke vezano za goste i naplatu boravišne prostrojbe u Budvi u Crnoj Gori  idu u prilog tome da je ovogodišnjaturistička sezona poput prošle ili čak i bolja, ili bolja, turistički zaposlenici s tim se ne slažu.

Postoji strah da će uz takav trend i loše vremenske uvjete, sezona u Budvi u doživjeti kolaps, pišu Vijesti.me.

Prema tvrdnjama predsjednika sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju Petra Ivkovića, podaci digitalnih internet kanala prodaje govore o skoro 40 posto manje individualnih rezervacija, te da su mnogi ljetuju u Turskoj, Grčkoj i Egiptu.

„U Hrvatskoj ljudi pričaju da postoji problem u privatnom smještaju. Oni priznaju da su bili bahati i pohlepni i dizali cijene, ali riješavaju problem. Kod nas se o tome ne govori, imate jednostavno lošu popunjenost privatnog smještaja, ali nitko se ne želi time baviti. Konkurencija ruši cijene, struka im se uključila u cijeli problem, a kod nas jednostavno nitko javno ne želi govoriti“, rekao je Ivković koji se slaže da su problemi praktično identični i u Crnoj Gori. Tvrdi da se samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi može doći do podatka da je privatni smještaj poluprazan.

Prema njegovim riječima najbolje prolaze oni koji izdaju smještaj “na crno”. Prema službenim podacima Turističke organizacije Budva, na području od Jaza do Buljarice odmara 43.000 gostiju, od čega je njih 30 tisuća u privatnom smještaju i to je popunjenost na nivou prošle godine“, priopćili su iz lokalne turističke organizacije. 

Ugostitelji tvrde da im je promet u odnosu na prošlu godinu pao za do deset posto, ali se nadaju da će vrhunac sezone popraviti situaciju. Zakupci plaža također nisu zadovoljni jer im je promet 20 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

“Problem je što je manje ruskih turista. Očekujemo da glavna sezona bude mnogo bolja, prije svega da nas posluže vremenske prilike, jer ako se ovako nastavi, bit ćemo u gubicima“, ističu zakupci za Vijesti.me.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

FR
franjo
12:14 14.07.2019.

Pometimo mi ispred svoga praga pa onda tuđega . Taj zimmerfrei turizam je za goste plitkog džepa a za taj džep smo preskupi. Osloniti se samo na turizam je programirani bankrot.

PI
PIot
14:56 14.07.2019.

hahaha... Crnogorcima ne ide turizam, e baš mi je drago!

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
11:01 14.07.2019.

Hrvatsku iznad vode još drži činjenica produljenja turističke sezone ali ni to uskoro neće biti dovoljno ako budemo i dalje tvrdoglavo najskuplji na Mediteranu !