Čovjek iz sjene

Kloppova srodna duša: 'Izbor Željka Buvača moja je najbolja životna odluka'

Foto: Reuters/PIXSELL
Dortmund's head coach Juergen Klopp (R) and assistant coach Zeljko Buvac talk before the Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Hannover 96 at Signal Iduna Park in Dortmund, Germany, 19 October 2013. Photo: BERND THISSEN (ATTENTION: Due to
Foto: Press Association/PIXSELL
Soccer - Barclays Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool - White Hart LaneLiverpool manager Jurgen Klopp and assistant Zeljko Buvac look on during warm-up during the Barclays Premier League match at White Hart Lane, London.Jonathan Brady Photo: Pr
Foto: DPA/PIXSELL
Fußball Bundesliga Borussia Dortmund am 08.01.2013 im Trainingslager in La Manga, Spanien. Jürgen Klopp, Trainer vom BVB, im Gespräch mit seinem Co-Trainer Zeljko Buvac (l). Foto: Guido Kirchner/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++
Foto: Reuters/PIXSELL
Jurgen Klopp
Foto: Reuters
Klopp
28.10.2015.
u 17:00
– Ja sam trbuh, on je mozak – objašnjavao je Klopp pridošlicama u svlačionicu Borussije "razlike" između njega i njegova pomoćnika.
Pogledaj originalni članak

Klopp (48) i Buvač (54) zajedno su 14 godina, iza njih je gotovo 600 utakmica koje su vodili u Mainzu, Borussiji i Liverpoolu. Jedan ne ide bez drugoga. Dolaze u paketu ili nikako.

– Ja sam trbuh, on je mozak – objašnjavao je Klopp pridošlicama u svlačionicu Borussije "razlike" između njega i njegova pomoćnika.

O Buvaču se malo zna

– Nas smo dvojica telepatski povezani – kazao je Klopp.

Čak i kada se dogodi da je nominalno šef odsutan, to se ne osjeti na igri momčadi koju predvodi genijalni dvojac. Kada je u jesen 2013. Nijemac suspendiran poslije nasrtaja na suca na utakmici protiv Napolija, Buvač je preuzeo tim. Kao prinudni trener Borussiju je vodio u dvije utakmice Lige prvaka i obje pobijedio, Marseilles kod kuće (3:0) i Arsenal usred Emiratesa (2:1).

Ipak, za razliku od karizmatičnog Kloppa, o Buvaču se malo toga zna. Niti jedna internetska tražilica neće izbaciti neko njegovo obraćanje medijima.

– Pričat ću kada budem imao što pametno reći – objašnjava Buvač koji uživa u svojoj anonimnosti.

Kao ni Klopp, ne može se pohvaliti velikom nogometnom karijerom, druga Bundesliga bila je njezin vrhunac. Jedini trofej karijere osvojio je s banjolučkim Borcem koji je, iako tada drugoligaš, 1988. u finalu tadašnjeg Kupa maršala Tita senzacionalno pobijedio Crvenu zvezdu. Za Banjolučane je Buvač odigrao stotinu utakmica prije nego što se 1991. zaputio u Njemačku, prvo u Rot-Weiß Erfurt koji je transfer platio 300.000 njemačkih maraka, što je za ondašnje uvjete bio sasvim solidan transfer, a potom godinu poslije u Mainz gdje je već bio Klopp. Odmah se rodilo prijateljstvo, tada su se i dogovorili kako će jedan drugog povući kada jednog dana postanu treneri. Prvi je u trenerske vode krenuo Buvač koji je preuzeo trećeligaša Neukirchen odmah nakon što je u tome klubu i završio karijeru 1998. Kada je 2001. Klopp zaključio karijeru i dobio Mainz u ruke, pozvao je Buvača da mu bude asistent iako se sve do 2005. Banjolučanin na papiru vodio kao trener momčadi jer Klopp nije imao licencu.

"Gospodar treninga", tako Klopp zove Buvača, ne bez razloga.

– Ne prođe dan da od Željka ne naučim nešto novo. On je utjelovljenje nogometnog stručnjaka i razuma – kazao je Klopp. Buvač je na glasu kao perfekcionist koji inzistira na detaljima tijekom treninga, čak i na pravilnom, u milimetar točnom rasporedu čunjeva. Smislio je i nekoliko vlastitih vježbi kako bi na treningu igrače pripremio za realne situacije koje se mogu događati na terenu.

– Kada Željko nešto kaže za vrijeme treninga, to je zakon. Tijekom treninga ima uvijek jasnu i cjelovitu sliku. Tako je i za vrijeme utakmica kada se brzo dogovara s Kloppom o razvoju igre – otkrio je drugi Kloppov pomoćnik Peter Krawietz koji se dvojcu pridružio u Borussiji.

Prijateljstvo ispred novca

Koliko je snažna veza Kloppa i Buvača, potvrdilo se i ljetos kada je Nijemac odbio pravo bogatstvo. Zenit je, naime, Kloppu ponudio ugovor težak 15 milijuna eura godišnje (pet milijuna više nego što prima trenutačno u Liverpoolu) što bi ga učinilo tek nešto manje plaćenim od Guardiole i Mourinha. Bogatoj ponudi unatoč do suradnje nije došlo i to samo zbog Buvača. Rusi su inzistirali da Kloppu pomaže Sergej Semak, asistent Andréa Villas-Boasa, dok bi se Buvač stručnom stožeru priključio tek poslije u nekom trenutku. Klopp taj uvjet nije prihvatio i odlučio je čekati novu ponudu. I u Liverpoolu su imali svoje ideje, pokušali su Kloppu nametnuti svoje ljude u stručnom stožeru (Seana O'Driscola i Garyja McAllistera), no nije im prošlo. Klopp je bio spreman ne prihvatiti se posla na Anfieldu ako Buvač ne bude sjedio pored njega.

Otprije dvije godine Buvač je i izbornik Republike Srpske, no promociju još nije doživio. Planiranu revijalnu utakmicu protiv Srbije u Banjoj Luci Fifa je u više navrata zabranjivala zbog sigurnosnih razloga.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.