Stigla prava zima

U Imotskoj krajini palo oko 10 cm snijega, a snježna mećava zabijelila i Makarsku

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
U Imotskoj krajini palo oko 10 cm snijega, a snježna mećava zabijelila i Makarsku
15.12.2018.
u 13:45
Imate li i vi informacije ili fotografije o stanju na cestama, pošaljite nam na javi@vecernji.net
Pogledaj originalni članak

Snijeg je zabijelio mnoge dijelove kopnene Hrvatske, najviše gorje, gdje ga mjestimice ima i većeg od 20 cm. U mnogim će krajevima padati i tijekom subote, uz stvaranje novog i podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača, osobito u istočnim područjima Hrvatske, a na Jadranu će još ponegdje probleme stvarati jaka i olujna bura, prognoza je Krunoslava Mikeca iz DHMZ-a, javlja HRT. Snijeg će biti češći na istoku i u gorju, a na krajnjem jugu kiša lokalno može biti i obilna. Poslijepodne i navečer postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje sa zapada. 

Snijeg zabijelio Dalmatinsku zagoru

U većini gradova i općina Dalmatinske zagore subota je osvanula pod bijelim pokrivačem, pa  je tako snijeg zabijelio Imotski, Sinj, Trilj, Dugopolje, zaleđe Omiša, makarsko područje, pa čak i Brač.

Meteorolozi tvrde kako je najviše snijega napadalo u Imotskoj krajini - desetak centimetara, dok je prava snježna mećava sinoć pogodila Brela, Marušiće i Dubce nedaleko od Makarske. Dežurne cestarske službe su ceste posule solju, no unatoč tome vozače i dalje upozoravaju na krajnji oprez zbog skliskih cesta i s obzirom da će tijekom vikenda i dalje biti dosta hladno, te se očekuje nastavak snježnih padalina.

Prema podatcima Meteorološke postaje Split-Marjan u tom je gradu jutros izmjereno 3,9 stupnjeva, dok je osjet temperature -9,3 stupnja, puše sjeverno-istočni vjetar koji bi tijekom popodneva trebao okrenuti na jaču buru. Danas će najniža temperatura u Splitu iznositi 2,2 stupnja, najviša će se popeti do 4,9 stupnjeva, dok će prosječna temperatura iznositi 3,7 stupnjeva.

Iz HAK-a javljaju da zimski uvjeti vladaju na većini cesta u Gorskom Kotaru i Lici, a kamionima su određeni pravci zabranjeni:

- Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri te Dalmaciji, i obrnuto. Podsjećamo vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije - objavio je jutros HAK.

Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano, a podno Velebita mjestimice malo snijega nošena vjetrom. Na kopnu vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni, u gorju s jakim udarima, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u južnoj Dalmaciji umjeren sjeverozapadnjak. 

Temperatura zraka većinom između -3 i 2, u gorju ponegdje malo niža, a na sjevernom Jadranu od 2 do 6 °C. U Dalmaciji najviša dnevna temperatura od 7 do 12 °C. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Snijeg u Zagrebu

Do večeri će se većinom razvedriti pa će nedjelja biti pretežno sunčana, ali nakon jutra u većini krajeva najhladnijeg, ne samo u ovome mjesecu, nego još od početka ožujka. 

U ponedjeljak ponovno oblačnije, uz snijeg, na Jadranu i kišu, te ponovno mjestimice jaku buru, a od utorka većinom suho i relativno hladno.

Subota - u početku još oborine pa razvedravanje

U Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno sa snijegom, uz stvaranje novog snježnog pokrivača debljine i veće od 10 cm. Puhat će slab i umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će većinom između -2 i 1 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj još biti snijega, poglavito u prvome dijelu dana. Poslijepodne stanjivanje oblaka, a navečer i u noći i razvedravanje. Temperatura će biti od -2 do 1 °C, uz ponegdje umjeren, na udare u Podravini i Međimurju i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu djelomice, u Istri i pretežno sunčano. U gorju će pak još prevladavati oblačno sa snijegom, osobito u Lici. Puhat će sjeveroistočnjak, mjestimice na udare i jak, a na obali i otocima bura, ponegdje jaka, podno Velebita i olujna, s orkanskim udarima.



Na sjeveru Dalmacije kiše vjerojatno više neće biti. No, prema jugu još treba računati na nju, osobito u noći i ujutro. Pritom će u unutrašnjosti Dalmacije biti i snijega. Uz buru, umjerenu i jaku, na udare mjestimice i olujnu, temperatura zraka će biti između 5 i 10 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske prevladavat će oblačno, uz povremenu kišu, mjestimice i obilniju. Puhat će bura, na otvorenome sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more.

Foto: DHMZ/Screenshot
Prognoza 15 12 2018

Foto: DHMZ


U nedjelju suho, uz hladno jutro, u ponedjeljak ponovno oborine i bura, pa...

U nedjelju posvuda sunčanije. Prema kraju dana na kopnu novo jače naoblačenje sa zapada te će u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak opet biti snijega, osobito u gorskim predjelima. U utorak većinom suho, ponegdje i sa sunčanim razdobljima. Temperatura zraka u noćnim i jutarnjim satima mjestimice u nedjelju i ponedjeljak može biti niža od -10 °C. U nastavku tjedna većinom suho, ali relativno hladno.



Na Jadranu također nedjelja i od utorka većinom suho sunčano. U nedjelju navečer porast naoblake te će u ponedjeljak biti oblačno s povremenom kišom, a u noći od nedjelje na ponedjeljak može ponegdje biti susnježice pa i snijega. Nakon prolaznog slabljenja u nedjelju te ponovnog jačanja bure početkom novoga tjedna, a od srijede će vjetar biti uglavnom slab.

Pogledajte i video Snijeg u Delnicama

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SA
sargu123
14:47 15.12.2018.

Hoće li pasti i ministar iz Imocke krajine? Trebao bi!

LO
Long
16:44 15.12.2018.

Hoce li ono smece od Kujundjidja podnjet ostavku zbog falcificiranja ratnog puta. Ili je to normalno u HDZu. Posto je Brkic falscificirao diplomski rad.