Prvi kineski dužnosnik

Obračun s korupcijom: Kinez izabran za šefa Interpola

Foto: Reuters
Meng Hongwei
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Interpol
10.11.2016.
u 11:10
Doministar za javnu sigurnost Meng Hongwei izabran je na četvorogodišnji mandat na 85. sastanku članica u Indoneziji
Pogledaj originalni članak

Globalna agencija za policijsku suradnju Interpol izabrala je za predsjednika visokog dužnosnika kineske službe sigurnosti, objavili su u četvrtak kineski mediji, što bi moglo dodatno osnažiti obračun s korupcijom u Kini.

Doministar za javnu sigurnost Meng Hongwei izabran je na četverogodišnji mandat na 85. sastanku članica u Indoneziji, prenosi novinska agencija Xinhua.

– On je prvi kineski dužnosnik na tom položaju – navodi agencija. Prethodnik Hongweija bila je Mireille Ballestrazzi iz Francuske. Potpredsjednik Interpola je također Kinez Duan Daqi, čiji mandat ističe 2018.

Peking tako drži dvije važne funkcije u agenciji, što će vjerojatno osnažiti napore u praćenju kineskih dužnosnika optuženih za korupciju koji su pobjegli iz zemlje.

Kina je dosad bilateralno surađivala s zemljama diljem svijeta, kao i s Interpolom sa sjedištem u Francuskoj kako bi otkrio osumnjičene Kineze u sklopu opsežne protukorupcijske kampanje predsjednika Xia Jinpinga.

>> Svjetski čelnici čestitali Trumpu na pobjedi. Neke europske zemlje su oprezne

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AD
adrian24
17:38 10.11.2016.

Ovo je gulaš od članka. Govori se o sadašnjim izborima u Indoneziji i kaže se da je izabran Meng Howgwei. Nakon toga se spominje Duan Daqi (samo zato jer je on još jedan Kinez) koji je izabran prošle godine u Ruandi (iako to ne piše) i koji nema veze s ovogodišnjim izborom. Novoizabrani potpredsjednik Interpola za Europu je Aleksandar Prokopčuk iz Rusije.