OSUDA ČITAVOG ZAPADNOG SVIJETA

Kina zakonom o nacionalnoj sigurnosti “ugušila autonomiju Hong Konga”

Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
A riot police officer holds a pepper-spray projectile as he stands guard to avoid mass gathering during a protest against the looming national security legislation in Hong Kong
Foto: Ann Wang/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Supporters of Hong Kong anti-government movement gather at Liberty Square in Taipei
01.07.2020.
u 23:44
I dok vlasti Hong Konga ističu da je zakon važan za popunjavanje pravne praznine u pitanjima nacionalne sigurnosti, gradski aktivisti žestoko su se pobunili, kao i Zapad
Pogledaj originalni članak

Kina je jučer konačno napravila ono što je obećavala već godinama: zakonom je u Hong Kongu zabranila podrivanje državnog suvereniteta u tom gradu te separatizam i terorizam. Parlament u Pekingu usvojio je jučer zakon o nacionalnoj sigurnosti kojim će se takvi postupci kažnjavati, i to kako bi ugušio prosvjede koji se periodično događaju u Hong Kongu, a koji su djelomično bili i nasilni.

Ustav Hong Konga dopuštao je Kini donošenje tog zakona, no brojni oponenti u gradu i izvan njega osudili su taj postupak, tvrdeći da će posljedice ovog zakona značiti smrtnu presudu autonomiji grada koji je službeno u sastavu komunističke Kine, ali funkcionira kao slobodan teritorij. Prema zakonu, vlasti grada uspostavit će komisiju za zaštitu nacionalne sigurnosti koja će provoditi zakon, a u Peking će poslati svog službenog savjetnika.

Ovaj će zakon imati primat u odnosu na bilo koji drugi gradski dokument. I dok vlasti Hong Konga ističu da je zakon važan za popunjavanje pravne praznine u pitanjima nacionalne sigurnosti, gradski aktivisti žestoko su se pobunili, kao i Zapad. Od tradicionalno tihih Japana i EU do uvijek glasnih Sjedinjenih Država, svi su osudili postupak Kine. Aktivistička skupina Demosisto, predvođena najpoznatijim prosvjednikom Joshuom Wongom, najavila je svoje raspuštanje i proglasila kraj “Hong Konga kakvog je svijet poznavao”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ZI
zimerman
02:35 02.07.2020.

Ljudima iz Hong Konga je bilo 10 puta bolje pod engleskom kolonijom nego sto će im biti sa majkom Kinom .Sad se slobodno mogu pozdraviti sa svim vrstama sloboda .