Kazne po Zakon o zemljištu selektivno

12.07.2008.
u 11:41
Pogledaj originalni članak

• U novom Zakonu o zemljištu predlaže se kazna za neobrađeno zemljište. Iz vašeg gradonačelničkog iskustva, kako će to ići?
– Puno je zemljišta u rukama starijih obitelji. S jedne strane im dajete potporu iz državnog proračuna, a s druge strane ćete im nabiti kazne za neobrađeno zemljište. Ako se to već uvodi, mislim da će biti nužan selektivni pristup. Nije isto ako netko uzima državnu zemlju u najam, pa je ne obrađuje. Bojim se da će se stvarati veliki porezni dugovi. Da postoji interes za uzimanje zemlje u najam, onaj tko je ne obrađuje sam sigurno bi tu priliku iskoristio. Nisam za to da se žmiri na okruženje. Ako netko ne može obrađivati zemlju zbog starosti, zbog bolesti, a ne želi je prodati nego sačuvati za djecu, je li financijska kazna primjerena?

• Hoće li Zakon o zemljištu zbog toga dovesti do spora između HDZ-a i HSS-a?
– Neće. I kolege iz HSS-a razmišljaju na sličan način. Mislim da će se ta odluka nakon primjene na terenu morati dorađivati u smislu u kojem sam govorio.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr