Stara jezgra

Karlovačka Zvijezda osuđena na jednu trgovinu mješovitom robom, mesnice nema

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Karlovačka Zvijezda osuđena na jednu trgovinu mješovitom robom, mesnice nema
28.11.2013.
u 11:29
U Karlovcu je oko 980 obrta, onima u Zvijezdi najteže je opstati, nikome se ne isplati tu ulagati, jer nema dovoljno ljudi
Pogledaj originalni članak

Nekada je u užoj karlovačkoj Zvijezdi bilo više trgovina mješovitom robom, to je istina, no danas je situacija drugačija. Osim one u Domu Sveti Antun, u starom dijelu grada trgovine nema. Druge koje su do nedavno i postojale zatvorene su, a nove se ne otvaraju.

Nema čak niti interesa trgovaca. Tržište je takvo da u tom dijelu grada opstaju samo kafići, ukoliko se neki i zatvori, ubrzo počne raditi novi - kazao je Slavko Ciboci, predsjednik Gradske četvrti Zvijezda. Stanovnici, čiji broj zadnjih godina ne pada, ali nažalost niti ne raste, na to su navikli, dodaje.

Oživljavanje trga

Po potrepštine odlaze na rub gradske četvrti, u nekadašnju Karlovčanku, Žitnu kuću, te dalje prema tržnici.

– Činjenica je da su time stanovnici najužeg dijela Zvijezde oštećeni. No, tu situaciju može promijeniti samo oživljavanje starog trga. Veleučilište je već puno doprinjelo tome, a kada se urede vojarne, stvari će se napokon promijeniti na bolje - dodaje Ciboci.

Miroslav Seljan, tajnik Udruženja obrtnika Karlovca tvrdi da je broj obrta u Karlovcu napokon prestao drastično opadati, te da ih je na području grada oko 980.

– Taj je trend ove godine stao, a još nedavno smo godišnje gubili i do 80 obrta. No, Zvijezda je specifična. Tu doista nema neke veće trgovine mješovitom robom, ali je tužna istina da se to ljudima, pored silnih trgovačkih lanaca ne isplati. Restorani i kafići jedini imaju neku šansu. Kvart jednostavno mora oživjeti da bi privukao obrtnike, trgovce... - kazao je Seljan.

Studenti potrošači

Karlovačko Veleučilište ima oko 2500 studenata, no ta ‘vojska’ nije dovolja na oživljavanje stare Zvijezde, iako su nam i neki studenti rekli da im trgovina nedostaje, jer bi rado kupili neki sendvič ili nešto drugo za jelo, pa vjeruju da bi takva trgovina imala budućnost.

– Nismo više u socijalizmu, nikome ne možete narediti da otvori trgovinu mješovitom robom ukoliko nema zarade. Rođen sam u Zvijezdi i pamtim i bolje dane, ali ključ svega su ljudi. U Zvijezdu treba vratiti obitelji, naseliti Kinesku četvrt, trgove, stare vojarne jer bez ljudi nema niti trgovine.

Zvijezda je noću, zapravo, potpuno prazna. Čak i ljeti - kazao nam je Karlovčanin Goran Šimunić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.