Zvono za uzbunu

Karlovačka županija ‘gubi’ godišnje tisuću stanovnika

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Karlovačka županija ‘gubi’ godišnje tisuću stanovnika
22.12.2012.
u 14:40
Svi gradovi i općine, osim Kamanja, imali su lani više umrlih nego rođenih, Ribnik je se samo 475 stanovnika na 122. mjestu od 127 u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Imamo niz mjera. Novčano pomažemo novorođenoj djeci, oslobađamo obitelji od plaćanja komunalne naknade i još mnogo toga. Međutim, sve to nije dovoljno. Porezna politika mora biti takva da se isplati živjeti u malim sredinama poput Ribnika.

Druga je važna stvar da se stvore uvjeti da bude isplativo i investirati ovdje. Tu će uvijek nekoga biti, ali je pitanje tko će dočekati da se napravi jedna takva strategija – smatra Nikola Car, načelnik općine Ribnik u kojem danas živi svega 475 stanovnika.

 

Mali pomak, pa opet pad

 

Time su se svrstali u neslavne rekordere i zauzeli 122 mjesto od ukupno 127 općina u Hrvatskoj. Novi popis stanovnika potvrdio je ono čemu svjedočimo već godinama, a to je da se broj stanovnika drastično smanjuje. Svi gradovi i općine, osim Kamanja, lani su imali više umrlih nego rođenih.

 

Kada pogledamo gradove u Karlovačkoj županiji najveći je pad doživio Slunj u kojem danas živi 5076 stanovnika ili 17 posto manje nego deset godina ranije. U Ozlju se broj stanovnika smanjio za 15 posto i sada ih je 7932. U Dugoj Resi sa 11.180 i Ogulinu sa 13.915 žitelja sada je oko osam posto osoba manje nego ranije.

Karlovac se zaustavio na brojci od 55.705 ili oko šest posto manje. Da je demografska slika Karlovačke županije poprimila obrnuti oblik piramide svjedoče i podaci o broju upisane djece u osnovne i srednje škole. Ispada da županija godišnje ‘gubi’ oko tisuću stanovnika. Od 1996. do 2011. ostali smo bez 14.215 osoba što je zabrinjavajuće. Samo u osnovnim školama u ovoj školskoj godini zabilježno je 244 učenika ili 12 razrednih odjela manje.

 

– Od 2008. do 2010. godine broj prvašića bio je u znatnom opadanju. Međutim, 2011. imali smo 92 učenika više nego godinu ranije. Ta pozitivna slika bila je značajan pomak u odnosu na spomenuto trogodišnje razdoblje – analizira pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Željko Šančić. Zadovoljstvo, nažalost, nije dugo trajalo s obzirom da je ponovno zabilježen minus. Ove je godine upisano 66 učenika manje nego lani. U sljedeće tri godine očekuje se daljnji pad.

 

Uvjeti za o(p)stanak

 

– Na red za upise u prve razrede dolazi 3520 djeca rođene od 2005. do 2007. Od šestog do osmog razreda imamo 3544 učenika, pa smo u minusu za njih 24 – objašnjava Šančić. Dodaje da sve spomenute brojke jasno pokazuju da je demografska slika u Karlovačkoj županiji vrlo loša. Od 1998. godine prirodni prirast stanovnika u znatnom je padu, a samo su 2006. nakratko je došlo do značajnog smanjenja negativnih kretanja.

To također daje na znanje i da dosad provedene mjere nisu dovoljne da se zaustavi odumiranje gradova i općina. Obiteljima treba osigurati osnovne uvjete za o(p)stanak, a to su posao i stambeno zbrinjavanje.

 

– Nužno je nastaviti s proširenjem i provedbom mjera. Potrebno je također i povećati ulaganja u djecu i mladež. Nadam se da ćemo uspjeti znatno smanjiti, a možda i zaustaviti ovaj negativni trend, jer posljedice u budućnosti mogu biti nepopravljive– upozorava Šančić.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.