Karlovac

Neki mještani prave probleme pri postavljanju box barijera

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Neki mještani prave probleme pri postavljanju box barijera
05.03.2018.
u 16:48
Ljute se mještani na susjede koji bi mogli stvarati probleme radnicima koji će u Logorištu, Maloj Švarči i Mostanju postaviti ukupno pet kilometara dug privremeni nasip koji će ih u iduće dvije godine štititi od nabujalih Korane i Mrežnice
Pogledaj originalni članak

Neka dečki rade i postavljaju, ako će nas to spasiti od nove poplave, ja sam za to. Nije problem niti zemlja, dat ću je neka naprave te box barijere. Oni koji tvrde da neće dati svoju zemlju jer će im uništiti vrt, pa neće imati za dvije glavice zelja i pet glavica salata, samo se slobodno potope. Ne mogu vjerovati da nakon sve što smo do sada prošli, nakon toliko poplava, oni onih susjeda kojima su važnije dvije glavice zelja – pričaju nam mještani Mala Švarče i Logorišta, dva od tri karlovačka naselja gdje Hrvatske vode postavljaju box barijere kako bi mještane i naselja obranili od mogućih poplava uslijed topljenja snijega.

Ljute se mještani na susjede koji bi mogli stvarati probleme radnicima koji će u Logorištu, Maloj Švarči i Mostanju postaviti ukupno pet kilometara dug privremeni nasip koji će ih u iduće dvije godine štititi od nabujalih Korane i Mrežnice. Obzirom da će na mjestima metar široki nasip radnici morati postavljati na privatnim parcelama; vrtovima iza kuća, a pored rijeka, iz Hrvatskih su voda, ali i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, zamolili ljude da ustupe svoja zemljišta kako bi se privremeni sustav obrane od poplava mogao u idućih 30 dana postaviti.

Nitko ničiju zemlju neće 'pojesti' niti ukrasti, ionako ćemo pregovarati o prodaji zemlje rade gradnje trajnog nasipa. Zato mi nisu jasni oni koji će za metar zemlje 'štopati' sadašnji nasip. Neće biti dobro ako većina dozvoli gradnju, a dio ne, pa i mi ostali onda poplavimo. Tada ne bih bio u koži onih zbog kojih nastanu problemi – kazuju nam mještani.

Box barijere, odnosno metalna konstrukcija koja se rastvara u box veličine metar, puta metar sa metar visine, puni se pijeskom ili kamenjem i slaže u dužinu, a zatim oblaže geotekstilom kako bi se očuvala konstrukcija nasipa, Hrvatske vode koriste u raznim dijelovima Hrvatske već najmanje pet godina.

Ovakve box barijere postavljali smo 2013. godine u Vukovaru, na Otoku sportova, a iste je godine takav nasip postavljen u Sisačko – moslavačkoj županiji; u Lonjskom polju u dužini od pet kilometara, te u Letovaniću gdje su postavljene uz cestu da se Kupa ne prelije po njoj. Pokazali su se odličnim, jer poplave bi bile katastrofalne da tih box barijare nije bilo. One su i ugrađene u trajni nasip koji je kasnije izgrađen u Letovaniću – kazao nam je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda. Tvrka ih nabavlja putem otvorenog postupka javne nabave od tvrtke Montera iz Rijeke, a metar box barijere stoji 280 kuna, s PDV-om.

Dakle, za pet kilometara dug nasip na karlovačkom području trošak je oko 1,5 milijuna kuna, što je, u odnosu na višemilijunske štete na stambenim objektima, mali trošak. Nasip će ostati do izgradnje trajnog nasipa, tako da će mještane štititi do daljnjega. Dobra je stvar i to što ćemo ostaviti pet metara široke prolaze do vrtova i zemljišta mještana, što se onda, u slučaju potrebe i bujanja rijeka, vrlo brzo može zatvoriti box barijerom – dodaje Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

CR
crocro
17:06 05.03.2018.

Zar nije opći interes zaštita i sigurnost najveće većine mještana. Ne može se zbog nekolicine tvrdoglavih ljudi koji bi sigurno tražili isplatu u zlatu ako ostanu bez komadića zemlje, dopustiti mogućnost poplave i nesagledivih šteta za ukupno stanovništvo ali i dodatne troškove lokalne zajednice i države. Ako je javni interes i sigurnost mještana u pitanju, onda treba pošteno obeštetiti vlasnike koji to traže ali i ne dopustiti ucjene i "isplate u zlatu" i "dijamantima". U slučaju ucjena i zahtjeva za abnormalnim iznosima, onda ih treba razvlastiti i isplatiti po tržišnoj cijeni. Privatna imovina je nepovrediva ali ovdje se radi o općim interesima većine pučanstva. Zbog toga treba po dobroj cijeni isplatiti pojedince tako da svi budu zadovoljni. No, na ucjenjivanje cijenama zemljišta na kojem bi bio trajni nasip od koristi za cjelokupno stanovništvo i lokalnu zajednicu, treba odgovoriti primjereno i u općem interesu većine stanovništa, koja bi se spasila od prokletstva zavnog poplava.

NO
nogogaz
18:26 05.03.2018.

Obitelj Rogoz....

RI
rightside
17:20 05.03.2018.

neorganiziranost kao i uvjek,,za to se znalo i prije mjesec dana a ovi se posla uhvatili bas zadnji cas,, a ona odgovorna osoba iz hrvatskih voda i ove je godine ponovila ono sta inace govori svake godine u vrijeme poplave,, dakle, popslije poplave treba prozvat i gradonacelnika i zupana i njihove ljude ikoji vode gradske sluzbe, i nek objasne zasto se opet kasni sa radovima, zasto se nije opet nista radilo kad se moglo,,a odgovore tipa nema novaca nek javno kazu koga su trazili pomoc i ko je to sta im nije osigurao il pomoc il novac, jasno mislim na ljude iz vlade,,neka se zna kog to ne zanimaju pravovremeni radovi ili gradnja novog nasipa,,treba reci dosta takvim ljudima,