(pred)izborne igre

Karamarko kreće u ofenzivu i stvara antikukuriku koaliciju

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Karamarko kreće u ofenzivu i stvara antikukuriku koaliciju
05.10.2012.
u 09:14
Trebala bi biti sklopljena do kraja mjeseca, a uključivat će Blok umirovljenici zajedno i HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić
Pogledaj originalni članak

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kojem pobjeda na lokalnim izborima treba i više nego aktulanom premijeru i šefu SDP-a Zoranu Milanoviću, lijevu Kukuriku koaliciju, koja će se s nacionalne preslikati i na lokalnu razinu, napast će antikukuriku savezom.

Moramo se ujediniti

HSS i HSP (i Ruže Tomašić i D. Srba) bit će okosnice tog saveza jer je politička scena koju pokrivaju razjedinjeni pravaši i seljaci HDZ-u najbitnija, potvrdio nam je Karamarko. Uz seljake i pravaše u antikukuriku savezu, prema Karamarkovim riječima, poželjan je i HSLS, a s umirovljeničkom strankom BUZ HDZ je već potpisao sporazum o suradnji.

– Obavili smo razgovore s HSP-om Ruže Tomašić i sa HSS-om. U realnom roku i s njima ćemo, kao što smo s BUZ-om, potpisati sporazume. Razgovarat ćemo i s HSP-om Daniela Srba i sa HSLS-om – rekao nam je Karamarko.

Iako HSP dr. Ante Starčević, koji vodi Ruža Tomašić, ne želi imati veze s originalnim HSP-om zbog Ante Đapića, Karamarko kaže da HDZ nema problem ni s jednim HSP-om te da je vrijeme da zavađeni pravaši razgovaraju i da prevlada svijest o zajedničkim interesima.

– Narodnjačka konzervativna scena sve od centra na desno mora biti ujedinjena jer je na prošlim izborima izgubila 150.000 glasova - poručio je šef HDZ-a i dodao “da moraju biti mudri jer Kukuriku ne radi ništa kvalitetno, ali svjetonazorski se trude mijenjati sliku Hrvatske”.

– Kukuriku koalicija bit će inferiorna u odnosu na našu koaliciju koja će pokazati efekte na lokalnim izborima – najavljuje šef HDZ-a. Vodstvo najveće oporbene stranke antikukuriku savez postaviti će kao okvir, ali poštivat će, nastavio je Karamarko, specifikume na terenu. To znači da neće u svim gradovima, općinama i županijama sve stranke iz antikukuriku saveza biti u koaliciji već će to ovisiti o lokalnoj situaciji. Kada je riječ o gradonačelničkim kandidatima, posebice za četiri velika grada - Zagreb, Rijeku, Osijek i Split - Karamarko tvrdi da HDZ već uglavnom ima riješena njihova imena ili je pri kraju.

– Tko su oni otkrit ćemo na vrijeme. Za mjesec, mjesec i pol dana – obećao je Karamarko. Na naše pitanje kakve su šanse HDZ-a u Zagrebu i Rijeci, koji su tradicionalno skloni ljevici, šef HDZ-a odgovara da nije točno da su skloni SDP-u nego da HDZ-ovi birači ne izlaze na izbore.

Tajna u apstinenciji

– Tajna je u visokoj apstinenciji, riječ je o gotovo 50 posto. Njihovi birači disciplinirano izlaze na izbore, a naši kažnjavaju HDZ zbog kriminala, korupcije... – objašnjava Karamarko.

On kaže da novim članstvom jačaju HDZ tamo gdje se izgubio zbog političke i ideološke bezličnosti bivšeg vodstva. Tvrdi da se u HDZ, otkad je izabrano novo vodstvo, dakle u manje od pet mjeseci, učlanilo 5200 novih članova.

– Dnevno u HDZ ulazi 50 do 60 novih članova – uvjerava Karamarko.

Zagrebu će pak HDZ za gradonačelnika, nastavio je Karamarko, ponuditi dobrog kandidata, dobar program, ali borbu protiv korupcije. Dosad su u javnost izašla imena Davora Šterna, Nikice Valentića, Andreja Plenkovića... kao mogućih kandidata za Zagreb. Ipak, ostaje otvorena mogućnost da kandidat bude netko sasvim nov, izvan kruga navedenih ljudi. U Splitu zasad HDZ igra na kartu mladog Tomislava Đonlića, povjesničara i bivšeg pašalićevca.

>>Karamarko: Kosor je frustrirana zbog poraza na izborima

>>Karamarko imenovanjima minirao napredak policije


Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

2M
2much4me
09:52 05.10.2012.

Čista Zona sumraka....

AL
AlanFord
09:51 05.10.2012.

To su stranke koje imaju u mnogim stvarima izuzetno suprotne stavove. Takva koalicija zna biti nestabilna, i često se sruši.

Avatar pupoljak
pupoljak
10:14 05.10.2012.

A gdje su mu seka i braco?