ODUZELI PUTOVNICU

Kapetan Dragan u bijegu sa srpskom putovnicom

Foto: Dalibor Ravić
kapetan Dragan
Foto: Arhiva VL
dragan2
Foto: Reuters
kapetan dragan
VL
Autor
Hrvoje Dečak
31.03.2010.
u 12:52
Iz ureda saveznog državnog tužitelja, koji je zadužen za deportaciju, potvrđeno je da Dragan Vasiljković ili Daniel Snedden još nije uhićen i da ga "australska federalna policija i dalje pokušava locirati".
Pogledaj originalni članak

Kapetan Dragan u bijegu je pošto je australski Vrhovni sud donio odluku da ga se može izručiti Hrvatskoj, javili su australski mediji. Savezna policija za njim intenzivno traga i “ispituje” lokacije na kojima bi se Dragan Vasiljković, odnosno Daniel Snedden, kako mu stoji u australskim dokumentima, mogao nalaziti.

Još je u Australiji?

On se najprije nije pojavio u utorak u Canberri pred Vrhovnim sudom kad je u brzinskoj 15-minutnoj proceduri pobijena prijašnja odluka Saveznoga suda kojom je zabranjeno njegovo izručenje Hrvatskoj. Australski izvori kažu da se kapetan Dragan noć uoči sudske odluke koja je za njega bila porazna odlučio vratiti kući u Coffs Harbour. Ondje je navodno iz svoga naslonjača pratio što se događa, a poslije sudske odluke gubi mu se trag. Glasnogovornica državnog odvjetnika rekla je kako Vasiljković nije izvijestio vlasti o promjeni svoje adrese, što je morao učiniti. Zasad malo tko vjeruje da je napustio zemlju jer je još prije sudskoga postupka predao svoju australsku putovnicu. No nije rečeno što je s njegovim srpskim dokumentima i ima li ih, nego samo kako je upozoren da ne prilazi punktovima za odlazak u inozemstvo.

>>Savo Štrbac tvrdi da se Vasiljković boji likvidacije u Hrvatskoj

Australski ministar za unutrašnja pitanja Brendan O’Connor treba donijeti odluku o načinu i vremenu kada će Vasiljković biti izručen Hrvatskoj, ali policija najprije treba locirati gdje se on nalazi. Nekadašnjeg časnika srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj čeka suđenje za ratne zločine na temelju dviju točaka optužnice. Osim tih optužnica australsko će ga tužiteljstvo dodatno teretiti i za sudske troškove postupka pred Vrhovnim sudom.

Ratni zločini

Snedden/Vasiljković uhićen je u siječnju 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska, a bio je tri godine u zatvoru Parklea u Sydneyu dok se odlučivalo o njegovu izručenju. Poslije žalbe bio je pušten, ali sad bi morao ponovno biti u zatvoru radi izručenja. U Australiju je emigrirao kad mu je bilo 14 godina i služio je u australskim rezervnim snagama. Na početku devedesetih godina vratio se u bivšu SFRJ kako bi se borio na strani srpskih pobunjenika. Optužen je za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991., te u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u veljači 1993. godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 276

HT
Hodi_tamo
17:30 31.03.2010.

Sta srbinu FRULA!

OB
-obrisani-
20:18 31.03.2010.

PORUŠENA BAŠTINA Srpska ratna mašinerija naoružana oružjem do zuba i patološkom mržnjom rušila je i palila od 1991. – 1995. godine sve na što je naišla na prostorima Drniša i Petrova polja. Ono što su generacije mukom stoljećima gradile, to su barbari na pragu trećeg tisućljeća uništili kroz četiri godine. Tragovi ne- prijateljskih zločina duboko su urezani u porušene i zapaljene crkve, kapele, župske kuće i obeščašćena katolička groblja. 1. Badanj: / sv. Ivan /: crkva porušena do temelja. Budući da je uz tu crkvu gradsko groblje nastradale su mnoge grobnice. Srpski agresor je napravio neprocijenjive štete na počivalištu mrtvih i jednoj od najstarijih crkava u ovome kraju. 2. Kričke: / Kraljica Mira /. Crkva je bila sagrađena početkom demokratskih promjena u Hrvatskoj. Neprijatelj ju je minirao, palio, i uništio crkveni inventar. 3. Žitnić: / sv. Jure /: crkva je spomenik kulture visoke kategorije. Uoči rata država ju je obnovila. U ratu je devastirana i obeščašćena. 4. Sedramić: /Presveto Trojstvo /: crkva je granatirana. Uslijed velikih detonacija nastale su velike pukotine na zidovima, a dovedena je u pitanje i stabilnost zvonika. 5. Trbounje: / sv. Franjo Asiški / : crkva je pretrpjela oštećenja. Crkveni inventar je uništen. 6. Drniš: / Gospa od Ružarija – župska crkva /: unutrašnjost crkve bila je devastirana. Kipovima su rezane glave, ruke i drugi dijelovi. Očito da se radilo o počinitelju sa velikim nastranostima koje su posijali projektanti i pakleni izvođači genocida i kulturocida nad hrvatskim katoličkim pukom i njegovim svetinjama. 7. Drniš: / sv. Ante /: Crkva se nalazila na popisu spomenika kulturne baštine. Zvonik je granatiran a unutrašnjost je devastirana. Crkveni inventar je uništen. 8. Župska kuća: Okupator je u župskoj kući stanovao. Slika zatečenoga stanja odražava stupanj /ne / civiliziranosti njenih stanovnika. Iz fotozapisa jasno se uočava koliko je kuća bila iznutra opustošena i izvana demolirana. Na odlasku, prigodom bijega za vrijeme vojno-redarstvene operacije OLUJA, četnici su pokupili što se moglo ponijeti. Ono što nisu odnijeli to su uništili i zapalili. 9 Kuća časnih sestara: ova kuća je temeljito opljačkana i zapaljena. 10 Gospodarska zgrada: Ova kuća je smještena uz župsku kuću. Ona je demolirana i opljačkana. ……………………………………………… http://www.visovac.hr/hrvatski%20jezik/Samostansko%20okruzje/Zupe/Drnis.htm

OB
-obrisani-
16:07 31.03.2010.

orhidej,cak bi rekao fantasticno,ide vam super,bar sto se tice cistote nacije,jos da je vise kredita....lol