MJERE ZA SUZBIJANJE PANDEMIJE

Kancelarka Merkel u koroni izgubila moć, Macron jači nego ikad

Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL THIERRY ROGE/BELGA/PIXSELL
POLITICS EUROPEAN UNION SUMMIT
Foto: POOL THIERRY ROGE/BELGA/PIXSELL
POLITICS EUROPEAN UNION SUMMIT
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
EU leaders summit in Brussels
Foto: THIERRY ROGE/BELGA/PIXSELL
POLITICS EUROPEAN UNION SUMMIT
16.10.2020.
u 14:10
Macron je uveo policijski sat, a mjere A. Merkel blokirali su čelnici 16 saveznih država.
Pogledaj originalni članak

Situacija s pandemijom koronavirusa pogoršava se u cijeloj Europi. Virus se širi brže nego na proljeće, a u brojnim europskim zemljama bilježe rekordan porast broja zaraženih. Zbog toga većina zemalja, unatoč prosvjedima jednog dijela stanovništva, po žurnom postupku zaoštrava mjere za suzbijanje širenja pandemije. Doduše, to se ne odvija svugdje istom dinamikom.

Federalizam i centralizam

U centraliziranoj Francuskoj, u kojoj je vlast u rukama francuskog predsjednika, lako su i brzo donijeli odluke o novim mjerama, dok u federaliziranoj Njemačkoj, u kojoj je većina ovlasti – pa tako o odluke o epidemiološkim mjerama – u rukama saveznih pokrajina, to ide puno teže. U Njemačkoj je, naime, gotovo nemoguće na saveznoj razini uskladiti različite mjere koje su donesene u svakoj od 16 njemačkih pokrajina, dok se većina pokrajina odupire zahtjevima za uvođenje strožih mjera.

Dok je u Francuskoj u srijedu zbog pandemije proglašeno izvanredno zdravstveno stanje, čime je u Parizu i još osam većih francuskih gradova, među kojima su Marseille, Lyon i Toulouse, uveden policijski sat između 21 sat uvečer i šest sati ujutro, njemačka kancelarka Angela Merkel nakon iscrpljujućeg gotovo osmosatnog sastanka s premijerima saveznih pokrajina, na kojima je trebalo usuglasiti nove mjere, samo je mogla rezignirano konstatirati: “Nisam zadovoljna”.

I sa zavišću pogledati prema zapadu i svom francuskom kolegi Macronu. Njemačka se, naime, suočava s rekordnim brojem zaraženih. Institut Robert Koch bilježi 6638 zaraženih u posljednja 24 sata, što je najviše od konca ožujka, kada su u jednom danu zabilježena 6294 novozaražena, što je bio vrhunac prvog vala pandemije. Međutim, novi rekord pokazuje da je drugi val i u Njemačkoj ozbiljniji i opasniji od prvog vala. Pa ipak, na maratonskom zasjedanju kancelarke s pokrajinskim premijerima dogovorene su neke mjere, no o ključnim pitanjima, kao što je odluka o ograničavanju putovanja s rizičnih područja unutar Njemačke, nije bilo dogovora.

Razgovor o tome odgođen je do 8. studenoga, a tada će vjerojatno biti prekasno, s obzirom na to da se Njemačka, kako je ustvrdila sama kancelarka, već nalazi u tzv. eksponencijalnoj fazi pandemije, kada se naglo povećava broj novozaraženih. Neke mjere na kriznom zasjedanju ipak su dogovorene, poput strožih pravila o korištenju zaštitnih maski, ograničavanju okupljanja i radu lokala na područjima na kojima epidemiološka situacija nije dobra.

Okupljanja su ograničena na najviše deset osoba, dok se u privatnim prostorima smiju družiti samo članovi dvaju domaćinstava, što vrijedi za područja na kojima je potvrđeno više od 50 novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tjedan dana, a to je slučaj s najvećim gradovima, poput Berlina, Frankfurta i Kölna. Na drugim područjima, kako javlja Deutsche Welle, okupljanja na javnim mjestima ograničena su na 25, a na privatnim na 15 ljudi. Lokali i restorani u rizičnim područjima neće smjeti raditi nakon 23 sata, što je u Berlinu i Frankfurtu i sada slučaj.

Na područjima na kojima je potvrđeno više od 35 novih zaraza na sto tisuća stanovnika maske će biti obvezne na svim javnim mjestima na kojima nije moguće održati fizičku distancu. Međutim, najteže pitanje, ono o zabrani ugošćavanja osoba koje dolaze iz rizičnih područja, koje je proteklih dana izazvalo brojne i burne reakcije i kritike, ostalo je otvoreno, što predstavlja težak poraz za kancelarku, koja je uvjerena da bi upravo putovanja mogla biti odlučujući faktor u širenju virusa.

“Spriječimo katastrofu”

Zbog toga je i sama otvoreno posumnjala u dostatnost donesenih mjera, bojeći se da one neće biti dovoljne da “spriječe katastrofu”. Njemačka se, kako je kazala, nalazi na pandemijskoj “prekretnici” i u “odlučujućoj i kritičnoj fazi”. Cilj je, kako je kazala, ne samo osigurati da se ne preoptereti zdravstveni sustav nego i izbjeći ponovno uvođenje “lockdowna”, kako bi se spriječilo da pandemija ugrozi gospodarstvo.

Njemačka, kako je kazala, sebi jednostavno ne može priuštiti novo zatvaranje, dok bavarski premijer Markus Söder upozorava da je zemlja puno bliže novom lockdownu nego što se to želi priznati. Stručnjaci upozoravaju politiku na opasnost gubitka kontrole nad širenjem zaraze, a njemačka nacionalna akademija prirodoslovnih znanosti Leopoldina poručuje da su protuepidemijske mjere kancelarke Merkel i pokrajinskih čelnika neadekvatne. “Dogovorene mjere nisu dovoljne za kontrolu i suzbijanje širenja zaraze”, zaključili su u Leopoldini nakon što su njemački znanstvenici danima upozoravali na brzi rast broja zaraženih.

U većini susjednih zemalja širenje zaraze već je izvan kontrole, a ni u Njemačkoj se više se ne može pratiti, poručuju iz Leopoldine i dodaju da obuzdavanje pandemije može uspjeti samo ako se savezne pokrajine sljedećih dana dogovore o provođenju obvezujućih i jedinstvenih mjera. U Francuskoj je sve to predsjednik Macron riješio jednim potezom.

Pojavivši se pred nacionalnim TV auditorijem, objavio je da je vlada zbog pogoršanja epidemiološke situacije donijela izvršnu uredbu o uvođenju izvanrednog zdravstvenog stanja koje stupa na snagu u subotu u ponoć, i to na cijelom državnom teritoriju. “Moćna” njemačka kancelarka u ovom je slučaju samo mogla priznati neuspjeh. 

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:32 16.10.2020.

Macron jaci nego ikad?! Kako ne bi bio jak, kad ima potporu od nesto manje od 20% gradjana!

DU
Deleted user
22:53 16.10.2020.

Europa nije francuska njemačka Europa su sve njene države