Dozvoljena ‘rekreativna trava’

Kanada prva legalizirala marihuanu

Foto: Privatna arhiva
Kanada prva legalizirala marihuanu
21.06.2018.
u 08:15
Prvi put u jednoj će zapadnoj i razvijenoj zemlji rekreativno korištenje i kućni uzgoj kanabisa biti potpuno legalni.
Pogledaj originalni članak

Ljubitelji “gandže” dobili su novu destinaciju za odmor iz snova – Kanadu. Oba doma tamošnjeg parlamenta potvrdila su zakon kojim se rekreativna uporaba marihuane kao i uzgoj ove biljke kod kuće potpuno legalizira i dopušta, čime je ukinut 95 godina star zakon prema kojemu se ova laka droga nalazila u zoni kriminala. Novi zakon, koji je već popularno nazvan Cannabis Act treba još formalno odobriti i britanska kraljica, no to u njezino ime “odrađuje” guverner, tako da “prolaz” zakona nije upitan.

Kanada će tako postati prva zapadna, visokorazvijena zemlja u kojoj će uporaba marihuane biti posve legalizirana, što je razina sloboda kojih po pitanju trave nema ni u Nizozemskoj. Naime, u toj je europskoj zemlji dopušten uzgoj samo šest biljaka po domaćinstvu, a prodaja se odvija samo u specijaliziranim trgovinama. U Kanadi ovakvih ograničenja, kada zakon stupi na snagu, neće biti. Dosad je takav zakon donio tek Urugvaj.

Žustra javna rasprava

Potpuna legalizacija marihuane jedno je od predizbornih obećanja Justina Trudeaua kojim je na proteklim izborima osvojio dobar dio glasova mlađih glasača. Trudeau je ovaj zakon pripremao u posljednje tri godine, još prije nego li je došao na čelo Kanade, no njegovom realizacijom i stupanjem na snagu učvrstio je svoju ionako veliku popularnost.

Prijedlog zakona, kada se vidjelo da bi on doista mogao biti donesen, izazvao je prilično veliku i žustru javnu raspravu, a nekoliko je puta slan između gornjeg i donjeg doma parlamenta na različite dorade. Na kraju je usvojen u senatu s 52 glasa za i 29 glasova protiv.

Sporan broj biljaka

Veliki otpor zakonu pružale su pokrajine Quebec, Manitoba i Nunavut, a osnovna zamjerka bila im je dopuštanje neograničenog uzgoja marihuane u domaćinstvima za vlastite potrebe. Prema njihovim prijedlozima, uzgoj je trebalo ograničiti na četiri biljke po domaćinstvu, s mogućnošću da neke provincije donesu i lokalne zabrane. U zakonu koji je sada prošao pred parlamentom ove odredbe nisu usvojene.

Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL
trava
Foto: Pablo Abarenga/DPA/PIXSELL/Ilustracija
Ilustracija

Prema Trudeauovim tvrdnjama, zakon će poboljšati situaciju u društvu jer su dosadašnja restriktivna pravila pridonosila razvoju uličnih bandi i trgovine drogom. Sada krijumčara marihuanom više neće biti jer gube zaradu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar raco
raco
10:34 21.06.2018.

kraljica mora formalno odobraiti, i to britanska, o majko mila pa u kojem mi stoljeću živimo

Avatar Observer
Observer
13:35 21.06.2018.

Trudeau i njegovi liberali guraju Kanadu u kaos i anarhiju.

Avatar ivek
ivek
16:20 21.06.2018.

trum triba legalizirat kokain i heroin