SJEVERNA IRSKA

Kamera snimila eksploziju: Stoji li iza napada militantna skupina Nova IRA?

Foto: Screenshot/Wochit
Kamera snimila eksploziju: Stoji li iza napada militantna skupina Nova IRA?
Autori Vecernji.hr, Hina
21.01.2019.
u 08:18
Na sreću, nitko nije smrtno stradao, no očigledno je riječ o pokušaju napada čiji je cilj bio stradavanje ljudi, kazao je Hamilton.
Pogledaj originalni članak

Dvojica muškaraca uhićena su u nedjelju zbog napada autobombom u Londonderryju, a policija nastoji doznati je li za napad odgovorna militantna skupina Nova IRA, rekli su policijski dužnosnici. 

Dvojica muškaraca u dvadesetim godinama privedena su još u subotu navečer, nekoliko sati nakon eksplozije blizu zgrade suda u Londonderryju, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik šefa policije Mark Hamilton

"Na sreću, nitko nije smrtno stradao, no očigledno je riječ o pokušaju napada čiji je cilj bilo stradavanje ljudi", kazao je Hamilton. 

Trenutak eksplozije ulovila je i nadzorna kamera.

Istraga je fokusirana na to je li u napad umiješana militantna skupina Nova IRA, jedna od rijetkih grupa koje su se 1998. protivile sklapanju mirovnog sporazuma kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj. Njezini pripadnici u posljednjih su nekoliko godina pribjegavali sporadičnim napadima. 

Subotnja eksplozija događa se u trenutku kada političari Sjeverne Irske i Irske upozoravaju na to da bi moguć povratak tvrde granice između dviju zemalja nakon Brexita, zajedno s carinskim i ostalim kontrolama, mogao biti izazov za militantne skupine. 

Političari obiju strana, uključujući i članove Sinn Feina, nekadašnjeg političkog ogranka nacionalističke Irske republikanske armije (IRA), osudili su eksploziju. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ST
stefj
08:44 21.01.2019.

Eh da, na IRA-u su svi zaboravili. Sada kada se ponovo uvede granica, za očekivati je povratak starih tema u fokus. IRA će sigurno jačati, a novo je i Islamski fundamentalizam... Ako uz to dodamo stotine i tisuće milijardi koje su i koje će otići iz VB, slijedi burno razdoblje za njih.