Briga za najmlađe

Kamanje dobilo predškolu, djeca više neće morati u Ozalj i Žakanje

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Kamanje dobilo predškolu, djeca više neće morati u Ozalj i Žakanje
04.09.2012.
u 11:02
Uređena je učionica u staroj školi, a program bi trebao početi 1. listopada. Planira se da klinci u predškolu idu dvije, a ne samo godinu
Pogledaj originalni članak

Roditelji općine Kamanje svoje predškolce više neće morati voziti u Ozalj ili Žakanje. Zahvaljujući ideji i inicijativi Planinarskog društva Vrlovka, u staroj je školi uređena učionica u kojoj će se provoditi program zelene predškole.

Trebala bi početi s radom 1. listopada, a moći će obuhvatiti deset do petnaest djece. Planirano je da budu obuhvaćene dvije generacije, točnije da najmlađi program predškole pohađaju dvije, a ne samo godinu, kako je uobičajeno. Time će se još bolje pripremiti za ‘veliku’ školu.

 – Sve je počelo u okviru projekta British Councila “Aktivni građani”, koji potiče stanovnike da budu aktivniji u svojoj zajednici. Ostvaren je posjet partnerskoj organizaciji Creation Development Trust u Walesu u Velikoj Britaniji. Tamo smo se uvjerili kako je tamošnja ruralna zajednica riješila svoj problem. U jednoj napuštenoj radničkoj radionici organizirali su sve što im treba. Taj primjer dobre prakse potom smo prenijeli i u našu sredinu – rekao je Krunoslav Mlačak, predsjednik PD Vrlovka, čiji su članovi inicirali pokretanje predškole koje u općini Kamanje nije bilo posljednjih osam godina.

 – Željeli smo da to bude zelena, odnosno eko predškola jer smo, uspoređujući generacije zadnjih desetak godina, primijetili da su djeca sve manje u kontaktu s prirodom. Razlog tome je i taj što roditelji danas nemaju slobodnog vremena – napomenula je voditeljica projekta Mirjana Klemenić.

Podsjetila je i što je sve bilo potrebno da se dobije prikladan prostor za rad s predškolcima. Iako je riječ o zgradi staroj više od stotinu godina, stanje zidova bilo je lošije od očekivanog. Stoga su volonteri umjesto planiranih 160 odradili ukupno 215 sati. U provedbu su se uključili uglavnom mladi iz Kamanja, a pomogle su i tvrtke Ladika i Eko gradnja Ladika te obrt Terra. Zaklada Zamah osigurala je 13.000 kuna.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.