Promo

Kako zaštiti apartmane i vikendice od provala, krađe, poplave i drugih rizika

Foto: Shutterstock
Kako zaštiti apartmane i vikendice od provala, krađe, poplave i drugih rizika
VL
Autor
PR Članak
18.05.2015.
u 08:45
Iznajmljivanje apartmana i kuća na moru predstavlja dobar i najčešće dodatan izvor prihoda tijekom turističke sezone, ali treba znati da su iznajmljivači izloženi brojnim rizicima od nastanka štete na svojim vikendicama pa ne čudi što s dolaskom sezone raste i interes za osiguranjem imovine.
Pogledaj originalni članak

Logično, gosti imaju bitan utjecaj na ovakav trend, jer vlasnici žele zaštiti imovinu od štete koju mogu prouzročiti, primjerice na namještaju i kućanskim aparatima. Goste se rijetko kada i osobno poznaje, a ova nepoznanica već je sama po sebi određen rizik. Pitanje je što se događa s ostatkom godine?

Rizici izvan sezone

Izvan sezone rizici ne nestaju, čak se i povećavaju, samo što su vlasnici nekretnina toga manje svjesni. Primjerice, provale i krađe u prazne vikendice izvan sezone jedan su od značajnijih problema koji pogađaju vlasnike kuća i stanova na moru. Prema MUP-ovom izvješću, kroz 2014. godinu zabilježeno je 1100 provala i krađa u vikendicama, a od toga je u čak 1095 slučajeva počinitelj ostao nepoznat.

Tu su i sve češće i sve žešće vremenske nepogode koje je nemoguće predvidjeti, a moguće su tijekom cijele godine, poput grmljavinskog nevremena koje je prošle godine u rujnu doslovno potopilo Dubrovnik, Vodice, Tribunj, Split, Makarsku i druga priobalna područja.

Osiguranje od rizika

Vikendicama prijete i brojni drugi rizici, poput udara groma ili požara, koji mogu potpuno uništiti nekretnine ili ju učiniti neadekvatnom za iznajmljivanje i stanovanje. Sve to u konačnici može značiti veliki udarac na budžet vlasnika nekretnina, osobito ukoliko nekretnina i stvari u njoj nisu osigurane. U ovakvim slučajevima dobro je imati imovinsko osiguranje kako biste zaštitili svoje vikendice od svih rizika koji se mogu dogoditi.

Policom Croatia Imovina može se osigurati kuću, stan, vikendicu, apartman i sve stvari koje služe za uređenje stana te za osobnu upotrebu i potrošnju kao što su namještaj, kućanski uređaji i aparati i sl. Također, prema istim programima moguće je i osiguranje turističkih apartmana i gostiju od posljedica nezgode.

Imovina je policom osigurana od brojnih rizika poput požara, oluja, udara groma, tuče (grada), poplave i bujica, izlijevanja vode iz vodovodnih, i kanalizacijskih cijevi, troškova uz popravak cijevi i traženja, mjesta puknuća cijevi, loma stakla na vratima i prozorima, udara vlastitog motornog vozila, udara nepoznatog motornog vozila, eksplozije, pada i udara letjelice, manifestacije i demonstracije. Policu se može ugovoriti jednim telefonskim pozivom i pri tome ostvariti 10% popusta za višegodišnje osiguranje kao i 5% popusta za gotovinsko plaćanje.

Za koliko se može osigurati kuću?

Croatia osiguranje građanima nudi kompletno osiguravateljno rješenje za kuće koje pokriva građevinski dio, odnosno sam objekt, te stvari koje se u njemu nalaze. Primjerice, za stan površine 60 m2 stambenog prostora mjesečna naknada iznosi svega 77 kuna, mjesečno a za kuću površine 150 m2 vlasnici trebaju za osiguranje izdvojiti 192 kune. Na taj način, jednom policom osiguranja, vlasnici osim svoje nekretnine osiguravaju i sve ostale vrijednosti koje se nalaze u apartmanu ili vikendici.

Kako na najlakši mogući način zaštititi svoju imovinu saznajte ovdje ili pozivom na besplatni broj 0800 1884.

Pogledajte na vecernji.hr