govorio o prošlosti

Kako su šalama opustili Perkovića i snimili ga onakvog kakav jest

Foto: Screnshoot
Kako su šalama opustili Perkovića i snimili ga onakvog kakav jest
28.09.2013.
u 11:20
Autori potresnog dokumentarca otkrivaju kako se Josip Perković ponašao tijekom intervjua i prisjećaju se kako su se sugovornici u početku čudili što itko želi progovoriti o tim ‘tajnim’ temama.
Pogledaj originalni članak

Razgovaramo sutra u 9 i 30, glasila je Perkovićeva poruka koju smo čekali cijelo ljeto. Nismo imali pojma koliko ćemo i o čemu sve razgovarati. Zvao sam svog pomoćnika Vala Kurtina i rekao mu da se pripremi za snimanje - počinje priču o snimanju dokumentarno-igranog filma “Lex Perković - Tajna udbaškog ubojstva”, trećeg iz Večernjakova ciklusa političkih dokumentaraca, njegov autor Miljenko Manjkas.

Smijeh na snimanju

Razgovor s Josipom Perkovićem, bivšim djelatnikom Službe državne sigurnosti, kruna je dvogodišnjih priprema, još otkako je ekipa na uvid dobila 20 godina čuvani iskaz šefa SDS-ova odjela za emigraciju na saveznoj razini Ivana Lasića. Iako je posljednjih mjeseci jedna od najspominjanijih osoba u Hrvatskoj, Perković se uspio držati podalje od kamera i osim jedne izjave za Večernji list, provodio je “silenzio stampa”. Manjkas nastavlja priču i kaže da je Perković djelovao iznenađujuće mirno, činio se više razočaran svime što mu se događa nego nervozan.

- Ne bi li malo razvedrio atmosferu, stavljajući mu onaj mali mikrofon, Val ga je upitao smije li to staviti u životopis. Što, upitao je Perković? Pa to da sam prvi i jedini čovjek koji je ozvučio Josipa Perkovića, najpoznatijeg europskog obavještajca. Prasnuli smo u smijeh - priča Manjkas i dodaje da je nakon tog ležernog uvoda razgovor bio lakši, unatoč tome što se razgovaralo o teškoj temi.

Prepričavajući te prve dojmove sa snimanja, naglašava da su se u jednom trenutku raspričali i zaboravili da se snima, što je ispalo odlično jer su “dobili” Perkovića onakvog kakav on zapravo jest. Uz Perkovića, film donosi i nikad objavljenu snimku svjedočenja dvostrukog agenta i SDS-ova ubojice Vinka Sindičića, koji je prokazao i teško teretio sve redom. Uz to su izneseni i detalji dosad nepoznatog dosjea “Brk”, koji dokazuje da je SDS pratio hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj, zbog čijeg ubojstva Njemačka traži Perkovićevo izručenje.

Kako to sve uklopiti u jednu smislenu cjelinu?

- Snimamo film o tajnim službama i sve mora biti tajno - kaže u šali Miljenko Manjkas, ali nastavlja priču u ozbiljnijem tonu.

Sve u tajnosti

- Takav je dokumentarizam, puno posla, bez velike pompe i reflektora, bez filmskih zvijezda. Ali, s druge strane, to je uzbudljiv multidisciplinarni posao. Moraš poznavati povijest, pravo, politiku, kriminalistiku, film, režiju… Dokumentarac traje vječno. Poglavito povijesno-politički kakvima se mi bavimo. Na početku su nas sugovornici malo čudno gledali, jer time se u Hrvatskoj nikada nitko nije sustavno bavio, međutim, nakon uspjeha serijala “Jugoslavenske tajne službe” i rasprodana prva dva DVD-a iz Večernjakova ciklusa političkih dokumentaraca, potencijalni sugovornici puno su otvoreniji. O tome najbolje govori i činjenica da je Josip Perković upravo u ovom filmu odlučio javno progovoriti - završava Manjkas.

>>EKSKLUZIVNO Perković: Nisam planirao ubiti Đurekovića!

>>Orsat Miljenić: Nadam se da će izmjene Ustava proći

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.