UHIĆENO JOŠ 10 OSOBA

Kako su podijelili 5 mil. kn: Bandić osiguravao lokacije za kućice, Mohenski i Krajina dijelili s njim dobit

Foto: PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Denis Mohenski doveden u prostorije Uskoka
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Ana Stavljenić Rukavina
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Ana Stavljenić Rukavina
Foto: Dario Topić
Uhićeno desetak osoba u akciji USKOK-a
01.07.2021.
u 19:58
Nakon što su je pustili da se brani sa slobode, Ana Stavljenić-Rukavina u svojem je stanu u Šenoinoj u središtu Zagreba, kako neslužbeno doznajemo, pala u nesvijest. Pronašao ju je, navodno, nećak, a prebačena je u bolnicu i ubrzo puštena kući
Pogledaj originalni članak

On njima najbolje adventske lokacije, a oni njemu dio dobiti - kako su se točno dogovarale pozicije kućica na triput nagrađenom zagrebačkom božićnom sajmu, objavio je danas USKOK. Nešto više od pet milijuna kuna, koje su međusobno, sumnja se, podijelili pokojni gradonačelnik Milan Bandić, njegov vozač Zdravko Krajina i "kralj Adventa" Denis Mohenski dovelo je potonju dvojicu jučer u policijske marice, a pridružila im se ondje i Jelena Čeklić, gradska službenica koja je, navodno, sve Bandićeve naredbe o dodjeli površina na korištenje bespogovorno izvršavala. Kako je to točno išlo, opisali su istražitelji iz USKOK-a.

Rezervirali termine

Oni sumnjaju da je, od kolovoza 2018. do siječnja 2020., Bandić s Krajinom i Mohenskim, koji su bili i poslovni partneri, dogovorio da će njihovim gospodarskim subjektima omogućiti dobre lokacije na različitim manifestacijama, a kako bi obećanje mogao i realizirati, Jeleni Čeklić naložio je da rezervira termine na javnim površinama grada, sukladno željama Krajine i Mohenskog, kako bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego što zahtjevi tih drugih potencijalno zainteresiranih društava uopće prođu propisanu proceduru. Ona je utjecaja na samu dodjelu lokacija itekako imala jer, osim što je bila članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje, ona je, sumnja se, kolegama iz tog tijela prenosila upute pokojnog gradonačelnika kako bi osigurala da i drugi članovi Povjerenstva donesu zaključke kojima bi se omogućilo dodjeljivanje točno određenih pozicija Krajini i Mohenskom.

- Tadašnji gradonačelnik je, znajući da su oni pripremljeni na opisani način, donosio zaključke kojima se tražena javna površina dodjeljuje na korištenje, čime je omogućio dobivanje na korištenje atraktivnih javnih površina i ostvarivanje znatne dobiti, od koje su najmanje 5,026.821,82 kune, sukladno prethodnom dogovoru, prvi i drugi okrivljenik te tadašnji gradonačelnik međusobno podijelili - točan iznos za koji sumnjaju da se podijelio, objavio je USKOK, koji Mohenskog, Krajinu i J. Čeklić tereti "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti".

VIDEO Nastavlja se akcija uhićenja: Među desetak osoba uhićen je i Bandićev rođak

Ovo potonje na teret se stavlja i pročelnici Stručne službe gradonačelnika Andrei Šulentić, kao i bivšoj ministrici zdravstva te nekadašnjoj potpredsjednici Gradske skupštine Ani Stavljenić-Rukavini. Istražni zatvor, zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, određen je za A. Šulentić, dok je A. Stavljenić-Rukavina puštena da se brani sa slobode, što se i očekivalo jer riječ o ženi koja ima 82 godine, a nije uobičajeno da se ljude te životne dobi pritvara. Kako tvrdi USKOK, upravo je ona "zloupotrijebila svoju moć" na poticaj pokojnog Milana Bandića od siječnja do lipnja 2020. U to se vrijeme birao novi ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, a bivši je gradonačelnik točno znao koga na toj funkciji želi ili ne želi vidjeti. Ana Stavljenić-Rukavina bila je predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice, čiji je osnivač Grad Zagreb, pa je nakon naprasne smjene dr. Bore Nogala Bandić na tu poziciju odlučio postaviti osobu koju je on izabrao, i to prije no što je raspisan natječaj te neovisno o njegovim referencijama. Prema Bandićevim zamislima, novi ravnatelj Srebrnjaka trebao je biti Marko Brkić, kojem je, kako se sumnja, Ana Stavljenić Rukavina napravila i - program rada i razvoja Dječje bolnice Srebrnjak. Sumnjiči je se da je, pri tome, koristila informacije koje su joj bile dostupne kao predsjednici Upravnog vijeća, a zatim je taj program, koji je sama napisala, uvrstila u Brkićevu prijavu, koju je, sumnjiče istražitelji, sama i poslala poštom. No nije sve teklo po Bandićevu planu jer, kada je došlo do glasanja, jedna članica Upravnog vijeća koju je imenovao Grad Zagreb nije glasala za Brkića kako su to Bandić i Ana Stavljenić-Rukavina tražili, već za drugog kandidata. Bandić je taj problem promptno riješio tako što je neposlušnu članicu Vijeća smijenio te je poništio prethodni natječaj. Novi natječaj raspisan je 5. lipnja 2020., odluku o njegovu raspisivanju donio je Bandić, dok se Ana Stavljenić-Rukavina sumnjiči da mu je predložila da za ravnatelja bude izabran Ivo Dumić Čule, nakon čega je od ostalih članova Upravnog vijeća koje je imenovao Grad Zagreb tražila da za njega glasaju. Oni su to i učinili pa je Dumić Čule većinom glasova izabran za ravnatelja Srebrnjaka 30. lipnja 2020. Pročelnica Andrea Šulentić osumnjičena je s A. Stavljenić-Rukavinom, a također je bila članica Upravnog vijeća Srebrnjaka.

Ukinuli status kulturnog dobra

Sa zlouporabe položaja selimo se sad malo na "davanje mita za trgovanje utjecajem", treći krak istrage, kazneno djelo koje se na teret stavlja bivšem vlasniku Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću i ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću. USKOK sumnja da se Lončarić s Bačićem dogovorio da mu ovaj s Bandićem "sredi" dozvole potrebne za radove na nekretninama u vlasništvu njegovih trgovačkih društava. Ili, pojednostavljeno, kad Lončarić nije uspio riješiti zahtjev za legalizaciju već izgrađenog objekta, a ni ishoditi ostale dozvole za radove, s Bačićem se dogovorio da će mu on, "kao osoba koja uživa društveni utjecaj posredovati" prema Bandiću, da se navedene dozvole ishoduju neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Lončarić je za usluge Bačića i Bandića novčano nagradio, vele istražitelji.

- Za to je prvi okrivljeni (Lončarić) putem drugog okrivljenog (Bačić) tadašnjem gradonačelniku predao 50.000 eura, dok je gradonačelnik osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima društava od prvog okrivljenog (Lončarić), bez obzira na propisane uvjete, i izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u zaštićenoj kulturnoj zoni u Zagrebu. Također je od njega zatražio i da se u odgovarajućim dokumentima, sukladno traženju prvog okrivljenog (Lončarić), neistinito navede kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti zbog oštećenja nastalih u potresu, iako za to nije bilo osnove, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje i povećala mogućnost gradnje - objašnjava USKOK prvi slučaj, nakon brojnih istraga, u kojem se eksplicitno navodi kako Bandić prima mito. Lončarić i Bačić uhićeni su i jer se Bačić, sumnja se, "obraćao i odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj sa zahtjevima za odobrenje kredita pod što povoljnijim uvjetima društvu prvog okrivljenog (Lončarić) radi financiranja izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa". Lončarić je Bačića za to "nagradio kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje 1,021.000 kuna", a obojici je određen istražni zatvor. Kako doznajemo, kod Bačića pretragom nije nađen novac.

Uskoro bi se moglo pokrenuti razrješenje Kazimira Bačića

Prekjučerašnje uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića nametnulo je pitanje – tko sad upravlja javnom radiotelevizijom i kakva će biti Bačićeva sudbina što se tiče njegove funkcije na Prisavlju.

– U svjetlu zbivanja oko glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i njegova trenutačnog radnog statusa, Statutom HRT-a predviđeno je imenovanje zamjenika glavnog ravnatelja HRT-a, a tu dužnost od 30. ožujka 2017. obnaša ravnatelj program HRT-a Renato Kunić. Time je osigurano nesmetano i kontinuirano odvijanje programskih i poslovnih procesa. To znači da će se sve isplate prema radnicima te poslovanje normalno odvijati. Sve daljnje odluke o statusu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića sada su u nadležnosti Nadzornog odbora HRT-a i saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije – odgovorili su jučer s HRT-a.

Neslužbeno doznajemo da bi se uskoro mogla pokrenuti i procedura razrješenja uhićenog Kazimira Bačića. A kolege s HRT-a još kažu: “Ovo je situacija bez presedana. U povijesti HRT-a nikada se nije dogodilo ovakvo nešto.” (Božena Matijević)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

MA
marex10
20:21 01.07.2021.

Jel se bar malo crvenite Bandičevi glasači?

RO
roland
20:37 01.07.2021.

Do prije 4 mjeseca ništa se nije znalo, a sada cure detalji. Kad bolje razmislim, nije isključeno da su Bandiću nešto podmetnuli u piće? Pitanje je da li je on svjesno uzeo Viagru ili su mu smrtonosnu dozu Sildenafil Citrata otopili u vodi ili gemištu? Nećemo nikada saznati jer nije obavljena toksikološka analiza krvi pokojnog Milana Bandića.

DU
Deleted user
20:52 01.07.2021.

Ma super. Eto, ''pohapsili'' ste ih i ''poslikali'' za naslovnie sad ih pustite. Ionako svi znamo da od toga nema ništa.