PREVENCIJA RAKA

Kako se rješava vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock
Tomislav Sokol
Foto: EPP Group
Tomislav Sokol
Foto: EPP Group
Tomislav Sokol
Foto: EPP Group
Tomislav Sokol
29.03.2021.
u 08:55
Procjenjuje se da će u idućih 25 godina rak biti dijagnosticiran kod 100 milijuna Europljana, dok je po pitanju statistika smrtnosti rak drugi po redu uzrok smrti nakon kardiovaskularnih bolesti
Pogledaj originalni članak

Rak je drugi vodeći uzrok smrtnosti u državama članicama Europske unije te gotovo da nema čovjeka na čiji život nije utjecao, bilo kroz osobno iskustvo s bolešću ili oboljenje bliske osobe. Procjenjuje se da će u idućih 25 godina rak biti dijagnosticiran kod 100 milijuna Europljana, dok je po pitanju statistika smrtnosti rak drugi po redu uzrok smrti nakon kardiovaskularnih bolesti. Odgovoran je za 25% umrlih građana EU i 27% umrlih građana Hrvatske, što ga čini vodećim javnozdravstvenim problemom u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji.

Upravo je s ciljem razmatranja mjera za jačanje pristupa raku u svakoj ključnoj fazi bolesti prošle godine u rujnu osnovan Poseban odbor Europskog parlamenta za borbu protiv raka (BECA) kojem se pridružio i HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu te član Kluba zastupnika EPP-a Tomislav Sokol. Prioritet rada ovog Odbora je prevencija i rano otkrivanje raka, a o dosadašnjim aktivnostima i budućim planovima za zajednički pristup zdravstvu razgovarali smo sa zastupnikom Sokolom.

Jednaka kvaliteta liječenja za sve

Kao prioritet u svom političkom i osobnom angažmanu Sokol ističe borbu protiv raka svim raspoloživim sredstvima, zalažući se pritom za omogućavanje zdravog načina života koji bi smanjio rizike incidencije raka povezane s načinom života.

„Poznato je da se četiri od deset slučajeva raka može spriječiti preventivnim djelovanjem, primjerice redovnom fizičkom aktivnošću, kontrolom tjelesne težine i odbacivanjem duhanskih proizvoda. Stoga sam se odlučio izboriti da se dio financijskih sredstava Europske unije u Hrvatskoj može koristiti za izgradnju sportskih objekata tamo gdje oni ne postoje, kako bi naši građani, a osobito mladi, mogli prevenirati potencijalno obolijevanje od raka u budućnosti. To je samo jedan od primjera gdje se europski instrumenti mogu koristiti za borbu protiv raka“, poručio je Sokol.

Foto: EPP Group
Tomislav Sokol

Zatupnik Sokol dosad je na nizu sjednica, saslušanja i drugih aktivnosti Posebnog odbora za borbu protiv raka imao priliku razgovarati o svim aspektima te bolesti.

„Jedan od ključnih aspekata kojima smo se bavili bio je utjecaj prevencije, ali razgovarali smo i o pravu na kvalitetno liječenje svih građana, gdje osobno zastupam stav da hrvatski građani trebaju imati pristup jednako kvalitetnom liječenju kao i građani razvijenijih članica. Stoga se zalažem za utemeljenje europskih centara izvrsnosti u kojima bi se pojedine procedure obavljale za sve građane Europske unije kojima su potrebne, a uz koncentraciju najstručnijih liječnika i drugih zdravstvenih radnika. Jedan od takvih centara mogao bi biti i u Zagrebu, koji se u Europi istaknuo po brojnosti i uspješnosti transplantacije organa, osobito jetara.“, rekao je Sokol.

Za uspostavu zdravstvenih centara izvrsnosti i poboljšanja prava pacijenata u Hrvatskoj i Europskoj uniji predviđeno je financiranje s 5,1 milijardu eura programa „EU za zdravlje“. Radi se o četvrtom zdravstvenom programu Europske unije koji je najambiciozniji i najveći do sada, budući da predviđa deseterostruko povećanje sredstava izdvajanja za zdravstvo u odnosu na prethodni višegodišnji financijski okvir. Zastupnik Sokol ističe da su se borili za to povećanje u Europskom parlamentu te je uvjeren da je njegova važnost bila prepoznata upravo zbog pandemije.

„Pandemija je osvijestila kod članica potrebu zajedničkog rada na zdravstvenim pitanjima. Zahvaljujući pandemiji sada imamo kontrolu ispravnosti medicinskih proizvoda koji se stavljaju na tržište u cijeloj Uniji, a Europska unija sada je na putu i prema novoj Farmaceutskoj strategiji, koja će osigurati dovoljne količine lijekova po nižim cijenama te vratiti proizvodnju lijekova iz Kine i Indije u Europu. Sada radimo i na tome da Europska komisija dobije ovlasti za proglašavanje izvanrednog stanja u budućim zdravstvenim krizama, kako bi mogla pružiti adekvatnu pomoć državama članicama.“, objašnjava Sokol.

Foto: EPP Group
Tomislav Sokol

Prekogranična zdravstvena skrb

Aktivnosti koje će se financirati programom „EU za zdravlje“ usmjerene su upravo na one mjere koje zastupnik Sokol zagovara od početka svog mandata, a to su u prvom redu jačanje sposobnosti zdravstvenih sustava za prevenciju bolesti, preglede i rano dijagnosticiranje te promicanje zdravlja, prava i sigurnosti pacijenata te prekogranične zdravstvene skrbi, a posebno financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije. Upitali smo zastupnika Sokola da nam pojasni što to konkretno znači za hrvatske građane.

„Problem s kojim se hrvatski građani suočavaju jest da, iako imaju pravo na refundaciju troškova liječenja u inozemstvu, izvorno to liječenje trebaju platiti iz vlastitog džepa. Za velik broj građana to znači neizvjesnost hoće li im HZZO na kraju odobriti punu refundaciju troška liječenja, a druge troškove poput putovanja ili smještaja građani moraju sami podmiriti u cijelosti. Nažalost, to dovodi do toga da velika većina građana sebi ne može priuštiti odlazak na liječenje u inozemstvo, čak ni kada im o tome ovisi život. U Europskom parlamentu se borim da se prekogranično liječenje olakša. Kvalitetno rješenje koje vidim u bliskoj budućnosti bilo bi ustanovljavanje europskog fonda za prekogranično liječenje, iz kojeg bi se podmirivali troškovi liječenja, ali i dodatni troškovi koji nastaju za građane poput putovanja do mjesta liječenja. Moj krajnji cilj je da hrvatski građani imaju pravo na jednako kvalitetnu zdravstvenu skrb kao i bilo koji drugi građani Europske unije.“, rekao je Sokol.

Usvojeno je i izvješće zastupnika Sokola o slobodnom kretanju usluga kao rezultat višemjesečnih pregovora između političkih grupacija u Europskom parlamentu, na kojima je pregovarao u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

„Uslužne aktivnosti stvaraju čak 73% europskog BDP-a, a, tome unatoč, samo 6,5 % europskog BDP-a dolazi od prekograničnog pružanja usluga, stoga sam poseban naglasak kod Izvješća stavio na stvaranje preduvjeta za jačanje položaja poduzetnika koji svoje usluge pružaju u državama članicama Europske unije. Također, usprkos otporu ostalih političkih grupacija, uspio sam u Izvješće uvrstiti prekogranično pružanje zdravstvenih usluga. Odlazak pacijenata na liječenje u druge države članice popraćen je brojnim administrativnim barijerama, primjerice široko postavljenim uvjetima za dobivanje prethodnog odobrenja koje posljedično pacijente obeshrabruje da, kada je to potrebno, zdravstvenu skrb zatraže i izvan granica svoje države. Postoji nesklad između prakse Europskog suda i odredaba Direktive o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi pri čemu Direktiva stvara dodatne poteškoće prekograničnom pružanju zdravstvenih usluga. Uspio sam to objasniti svojim europskim kolegama i sada, kada je i Parlament zauzeo jasno stajalište u ovoj pravnoj stvari, lakše ćemo osigurati našim pacijentima prekograničnu zdravstvenu skrb kada ona bude potrebna, čime ćemo smanjiti nejednakosti u pristupu najkvalitetnijoj zdravstvenoj usluzi.“, objasnio je Sokol.

Foto: EPP Group
Tomislav Sokol

Kontinuirano poticanje zdravog načina života

Osim zdravstvenog programa „EU za zdravlje“, zastupnik Sokol ističe da se kohezijska politika smatra vrlo korisnim alatom i najvećim izvorom sredstava iz EU proračuna za pojačano financiranje zdravstvene infrastrukture, a zahvaljujući njegovim amandmanima, čak će se 47,5 milijardi eura moći koristiti za područje zdravstva, uključujući prekogranične zdravstvene usluge.

„Zahvaljujući mojih 18 amandmana na inicijativu REACT-EU koji su usvojeni, sredstva predviđena za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom će se moći koristiti za ulaganja u proizvode i usluge u području zdravstva, uključujući prekogranične zdravstvene usluge i domove za skrb, za infrastrukturu namijenjenu pružanju osnovnih usluga za osobe koje žive u ruralnim, pograničnim, manje razvijenim, otočnim, planinskim i rijetko naseljenim regijama te za snažniju suradnju, koordinaciju i otpornost u području zdravstva pomoću izgradnje i razvoja centara izvrsnosti u cijeloj Uniji specijaliziranih za razvoj posebnih tretmana za nove zdravstvene potrebe. Ako ste u ovome prepoznali potrebe Hrvatske – osobito u dijelu koji se odnosi na slabije razvijena područja – u pravu ste, to je i bio cilj. Ovaj značajan financijski doprinos uvelike će olakšati živote hrvatskih građana te im otvoriti vrata kvalitetnije zdravstvene i svake druge skrbi.“, rekao je Sokol.

Budući da zastupnik Sokol od početka svog mandata u Europskom parlamentu zagovara mjere usmjerene na jačanje zdravstvenih sustava za prevenciju bolesti, preglede i rano dijagnosticiranje te promicanje prekogranične zdravstvene skrbi, provjerili smo primjećuje li neke pomake u tom smjeru.

„U cilju zaštite, očuvanja i unapređenja zdravlja, od osobite je važnosti promicanje zdravog načina života, razvijanje pravilnih prehrambenih navika, utjecanje na povećanje tjelesne aktivnosti, promicanje edukacije o načinu borbe sa stresom te ukazivanje na štetnost raznih oblika ovisnosti. Stalnim poticanjem zdravog načina života utjecat će se na kvalitetu i dužinu trajanja života, smanjenje pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti kao i nekih malignih oboljenja. Pomaci se svakako mogu vidjeti u pozicioniranju uloge pacijenata i udruga pacijenata koji su predvodnici u razvijanju svijesti o važnosti prevencije. Osiguravanjem središnjeg položaja pacijenta i njegove obitelji jačamo zdravstveni sustav. Svakodnevnom komunikacijom s udrugama pacijentima, mogu vidjeti kako su oni osnažili svoj utjecaj u donošenju odluka o ključnim zdravstvenim uslugama te je to uistinu hvalevrijedno“, zaključuje Sokol, dodajući kako je bolja kvaliteta života građana ostvariva suradnjom nacionalne i europske razine, za što je uvjeren da će se zajedničkim radom ostvariti.

Tomislav Sokol

Sadržaj nastao u suradnji sa zastupnikom Sokolom i EPP grupom.

Pogledajte na vecernji.hr