projekt "Unapređenje primjene protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji"

Kako prepoznati nasilje nad invalidnim osobama

Foto: arhiva VL
Kako prepoznati nasilje nad invalidnim osobama
27.01.2010.
u 11:31
Invalidne su osobe ugroženije nasiljem od zdravih jer se ne mogu same braniti, a često ne mogu ni obavijestiti javnost da su izložene nasilju.
Pogledaj originalni članak

VINKOVCI - Česti su slučajevi da žrtva trpi i neće prijaviti nasilje dok "voda ne dođe do grla", a nedavno smo u Belom Manastiru imali edukaciju o nasilju u obitelji pa je od 20 polaznica, žena s invaliditetom, njih pet je priznalo da su bile žrtve obiteljskog nasilja, ali to nisu prepoznale kao nasilje. Obveza je svih nas prijaviti nasilje ako doznamo za njega jer to tada nije više samo stvar te obitelji.  Žalosno je da ni liječnici, kada liječe osobu za koju znaju da je zlostavljana, to ne prijavljuju policiji - kaže Marica Mirić, koordinatorica projekta "Unapređenje primjene protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji".

Na tu je temu vinkovačka udruga osoba s invaliditetom "Bubamara" kao partnerska udruga Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske organizirala danas u Vinkovcima seminar gdje su invalidne osobe upoznali s time kako prepoznati nasilje u obitelji.

Marica Mirić kaže da su invalidne osobe jače ugrožene nasiljem od zdravih osoba jer se ne mogu same braniti, a često ne mogu ni alarmirati javnost da su izložene nasilju.

- Slijepa osoba ne može pobjeći od nasilnika jer se ne orijentira u prostoru, a gluha ili nijema ne može nekoga nazvati da bi prijavila nasilje. Zato su invalidne osobe puno ranjivije. Ovim seminarom želimo educirati invalidne osobe da svaki oblik zlostavljanja prepoznaju i prijave policiji, zdravstvenim ustanovama, socijalnoj skrbi, školstvu - zaključuje Marica Mirić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.